20 кандидати за шефове на 10 училища в Пиринско! Зам. директорът на Шесто ОУ и собственик на частна вечерна гимназия М. Андонов влиза в битката за стола на Д. Арабаджиев, интрига около поста на З. Органджиева в ПГ в Сандански

Общо 20 учители, бивши директори, зам. директори и образователни специалисти кандидатстват за  шефските постове в 10 училища в Пиринско. Това е втората „вълна” конкурси през това лято. Преди дни приключиха писмените и устни изпити на претендентите за 13 други училища, повечето ръководени от временно изпълняващи длъжността. Сега предстоят тестовете и интервютата за 10 овакантени постове след пенсионирането на титулярите. Двама от кандидатите – Павел Ерменков и Божидар Харисков, не са допуснати до участие в конкурса, тъй като представените от тях документи не удостоверяват изискването за не по-малко от 5 години учителски  стаж, или притежаваната  образователно-квалификационна степен „магистър” не съответства на изискващата се такава. 

Конкретно за Благоевград с най-голям интерес се очаква „надпреварата” за стола на Димитър Арабаджиев, който ръководи училището в квартал „Струмско” последните 20 г. Един от претендентите за поста е Методи Андонов. Той дълги години бе заместник на Д. Арабджиев, а едновременно с това бе основател и директор на частното вечерно училище, помещаващо се в същата сграда, което от тази учебна година преустанови дейност заради липса на ученици. В списъка, публикуван на сайта на РУО, не е посочено кой кандидат за кое училище е подал документи, но на „очи се набива” името на Магдалена Шекерлийска, която е асистент в Катедрата по химия на ЮЗУ, учител в Математическата гимназия в Кюстендил и притежава докторска степен по методика на обучението по химия /професионално направление 1.3. Педагогика на обучението по…./.

Санданчани пък с нетърпение очакват да разберат кой ще наследи на поста досегашния директор на Профилирана гимназия „Яне Сандански” Зорица Органджиева, чието предизвестие за пенсиониране изтича в средата на този месец. Сред кандидатите за длъжността е Снежана Николова. Тя ръководи училището в продължение на 4 г., докато З. Органжиева се изявяваше като зам. кмет в екипа на бившия управник на Сандански Кирил Котев. След загубата на изборите м.г. Органджиева се върна начело на гимназията, а Сн. Николова продължи да работи като редови учител по география. Междувременно с връщането си в училището  бившата кметица разкри трети щат за зам. директор, а новината хвърли в смут учители и жители на града, тъй като досега в ПГ „Яне Сандански” никога не е имало трима зам. Директори, и то все по учебната дейност. На новоразкритото  място бе назначена съпругата на зам. председателя на ОбС -Сандански Петър Додушев – Катина, която бе началник на отдел „Образование и култура” в община Сандански по времето на К. Котев, а преди това е била учител по английски в гимназията. Сега назначената скандално като трети зам. директор Катина Додушева е претендент и за длъжността директор, което предизвика много коментари. Документи са подали и бившата шефка на Техническата гимназия в Сандански Вера Влахова, и учителят по философия  в Спортното училище Христо Йорданов, които са редовни участници в  директорските конкурси

Да стане титуляр на поста „ще се бори” настоящият вр.и.д. директор на Разложката професионална гимназия Васка Пенева. Амбиции за шефското място има и бившата директорка Галина Адамова, която в края на 2107 г. бе уволнена с мотив констатирани множество пропуски и нарушения в организационната и контролната дейност, в това число и попълването и воденето на училищната документация.

С оттеглянето от образователната система на емблематичния директор на ПГИТ /Професионалната гимназия по икономика и туризъм/ в Петрич инж. Светла Данаилова кандидат за поста е известната учителка по математика София Рускова, която бе вр.и.д., докато инж. Данаилова заемаше длъжността директор на дирекция „Образование и култура” в община Петрич.

Училището във Вълкосел, което 35 г. ръководи Митко Джуков, сега иска да управлява учителката Росица Джукова, а кандидат за директорското място в ОбУ /Обединеното училище/ в Юруково е преподавателят по математика и IТ Салих Шольов.

С пенсионирането на директори се овакантяват шефските места и в училището в с. Дамяница, ПГМЕТ /Професионалната гимназия по механоелектротехника/ в Петрич, Професионалната гимназия по механизация на селското стопанство и Професионалната гимназия по транспорт в Разлог. В списъка с кандидатите е и Татяна Динчева, учител по математика, информатика и IТ в ПГ по МСС – Разлог, Галина Нинова, Елизабет Топов – старши учител по математика, физика и астрономия, Неджими Кичук, Красимир Даутев, както и старши експертът по физическо възпитание и спорт в РУО Борислав Иванов.

Писменият изпит – тест, е насрочен за 10 август в сградата на НХГ „Св. св. Кирил и Методий“ –  Благоевград.

ЕКИП „ СТРУМА”

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

3 Коментара

 1. Бай Хуй

  Такъв е матряла, аз съм прост и вие сте прости, затова се разбираме!

  Отговори
 2. Винету 2

  Много вожд,малко индианец.А вождовете не стават за нищо.Жалко,много жалко.Те не стават за учители,камо ли за директори.

  Отговори
 3. ВинетУ

  За пореден път се доказва, че “дори да няма индианци( ученици) мераклии за вождове винаги ще има!”

  Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *