20 мегавата ток е ударил двамата работници във ВЕЦ “Самораново”, чудо е, че са оцелели

20 мегавата ток е ударил двамата работници във ВЕЦ “Самораново”, чудо е, че са оцелели. Георги Ранов и Красимир Велинов, които получиха изгаряния по време на работа във ВЕЦ-а, са били по график на работа, съобщиха от Инспекция по труда в Кюстендил. Проверката продължава. Изпратена е призовка до собственика на ВЕЦ “Самораново” – “Енерго Про България”, да представят още документи.
При огледа на място от експерти на Инспекцията по труда са станали известни факти и обстоятелства, при които е станал инцидентът. В 8,30 ч. във вторник, когато двамата оператори са били ударени от волтова дъга, те са включвали захранването с електрическа енергия на хижа “Отовица”, която е на около километър над централата. В момента на включването прекъсвачът сам се изключил. Кр. Велинов и Г. Ранов усетили необичайна миризма да идва от една от клетките в централата. Отворили малка вратичка, за да установят причината за миризмата, но ги ударила волтова дъга от 20 мегавата. За щастие, както “Струма” писа, двамата оператори са се отървали само с изгаряния по лицата, единият от тях и по дясната ръка в областта на предмишницата. По случая е образувано досъдебно производство в РУ – Дупница. Уведомен е и дежурен прокурор в Районна прокуратура – Дупница.
Хора, работещи в сферата на електричеството, коментираха случая: “Двамата мъже са извадили голям късмет. Всичко е станало за секунди. Имало е голяма вероятност да станат на пепел от такова високо напрежение. 20 мегавата електричество за секунди стопяват стоманена жп релса”, коментират специалисти.
Директорът на Инспекцията по труда в Кюстендил Валентин Златински съобщи пред “Струма”: “Проверката продължава по документи. Експерти са иззели наличната документация във ВЕЦ-а. Изпратили са призовка до собственика на централата да представят още документи. На този етап не мога да кажа дали има нарушения. Работниците са били по график на работа”, заяви Златински.
Както “Струма” писа, Кр. Велинов и Г. Ранов са откарани в столична клиника по изгаряния. Няма опасност за живота им.
НАТАЛИЯ ПЕТРОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

3 Коментара

 1. Журналята изтъпяха много

  А бе, Петрова!
  Тия двамата преди да ги удари “20 мегавата ток” вероятно са заредили и 20 метра бензин, според твоите познания.

  Отговор
 2. Жичкаджията

  За Наталия Петрова “20 мегавата ток” не може да удари никого просто защото такова нещо няма. Токът (силата на тока) в мрежата се мери в АМПЕРИ, във ВАТ (мега- и т.н. ватове) се мери мощност, във ВОЛТ – напрежението в мрежата! Абе образовайте се малко или поне питайте компетентни хора, преди да се упражнявате в дописничество! Аман от неграмотни “калинки”, налазили навсякъде!!!

  Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *