HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

20 овце и телета разкъсани! Глутница от 7 вълка напада сандански села

Глутница от 7-8 вълка нападна санданските села Калиманци, Петрово, Яново и Черешница, изядени са над 20 животни, сред тях телета, овце и кози. Това сигнализираха в редакцията на в. „Струма“ разтревожени местни жители. Само за седмица са удушени и изядени две телета. Сигнал за нашествието на опасните хищници има депозиран и в Регионалната дирекция по горите, в ДГС – Сандански и Катунци. Организирана е хайка преди 2 месеца, в която освен ловците взели участие и доброволци, местни жители от потърпевшите села, но тогава няма отстрелян вълк.

За коментар относно създалата се ситуация потърсихме кмета на село Калиманци Стоян Пъхлев, който е зооинженер. 27-годишният управник заяви:

„Само за последните два дни има постъпили оплаквания от двама стопани, че са видели глутницата на близо 100 метра от тях, в готовност да нападне стадата им. Опасните хищници са били в местностите Разкопките и Бельовото. Загубите за стопаните са огромни, до момента има изядени над 15 животни дребен добитък – кози и овце, и над 4 телета. Има постъпили жалби от 2 групи, в които членуват по 50 стопани на дребен добитък, обединени за отглеждане на животните в стада, и от трима собственици на едър добитък. Вече организирахме една хайка по време на ловния излет, сега отново ще подадем сигнал до РДГ и ДГС – Сандански, предприемаме спешни мерки, няма да оставим стопаните, ще решим проблема.

По време на ловния излет тази година има отстрелян само един вълк от местния ловец Бисер Лиманов. Лично видях убития хищник, който беше огромен, приличаше на магаре. Личи, че не е единак. След подаване на жалбите очакваме разрешение за втора хайка, този път районът трябва да се загради от всички страни с участие на хора от всички засегнати села – Петрово, Яново, Калиманци и Черешница, за да може да се спаси районът от опасните хищници”, заключи кметът Стоян Пъхлев.

СЛАВА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *