20 процента от учителите в Пиринско се записаха за ваксиниране, в благоевградската Езикова гимназия желание изявиха 55% от педагогическите специалисти, в СУ – Якоруда нито един

20 процента, или между 720-750 от учителите в Пиринско, са изявили желание да се ваксинират на този етап срещу Covid-19. Информацията обобщи след постъпването на справки от училищата в областта началникът на Регионалното управление на образованието в Благоевград Ивайло Златанов. Впечатление прави, че в някои училища желаещите да се имунизират са към 50-60 процента от колектива, а в други, като например СУ в Якоруда – нула.

Какви са настроенията и нагласите сред учителите репортер на „ Струма” провери в няколко училища.

„Аз лично ще изчакам и няма да се ваксинирам сега, защото неотдавна изкарах коронавируса. В този смисъл смятам, че е по-добре да дам път на, образно казано, по-нуждаещи се колеги, по-възрастни, попадащи в рисковата група”, обясни началната учителка в благоевградското IV ОУ Роси Чаушева.

В дните от началото на седмицата, когато трябваше да се попълнят справките, темата се превърна в една от най-коментираните в гилдията. Мнозина от педагозите повдигнаха въпроса дали могат да избират измежду няколко ваксини, или да посочат предпочитанията си, но такава опция поне засега няма. Други обмисляха дали първо да не се консултират с личните си лекари, преди да вземат решение. Трети пък бяха на мнение, че по-добре да изчакат до лятото, за да видят как ще се развият нещата.

В IX ОУ например при събирането на информацията, преди директорите да я изпратят до РУО, имаше един записал се, двама колебаещи се и останалите „въздържали се” на този етап. От ръководството на V СУ съобщиха, че желаещите са 33% от учителите, като една трета са преболедували Covid-19, затова към момента не искат да се ваксинират.

В Националната хуманитарна гимназия пък в списъка са 11 учители, или една пета от педагогическите специалисти, и трима от непедагогическите.

„Аз лично смятам този страх и недоверие у колегите за неоснователни. Всички виждаме какви са недостатъците на обучението в електронна среда от разстояние – изискват се много по-големи усилия при преподаването, а и резултатите са много по-субективни, учениците преписват. Много по-добре е първо да се ваксинираме и след това да се завърнем към присъственото обучение, което всички искаме”, коментира директорът на НХГ Марин Митов и допълни, че самият той е сред първите, записали се за ваксина.

Разочарованието си, че едва 7-8 от 35 човека в колектива искат да се ваксинират, изрази и директорът на IV ОУ Илиян Чапкънов. „Много по-добре е учителите да се ваксинират сега безплатно, а не след време да плащат по 500 лв.”, заяви Ил. Чапкънов.

Едно от училищата с най-много желаещи е Езиковата гимназия. Там са се записали 55% от педагогическите и почти 100%, или 12 от работещите 13 непедагогически специалисти. По този повод от ръководството на ЕГ уточниха, че отговорилите с „не” 27 учители не са категорично против ваксинирането, но мнозина от тях са със съпътстващи заболявания, алергии…

„Половината учители преболедуваха Ковид. Една четвърт са със заболявания, които не позволяват имунизация, и една четвърт са заявили желание да се имунизират”, описаха ситуацията в гилдията на национално ниво учители и директори, които непрекъснато обменят информация със свои колеги от страната и имат цялостен поглед.

Увеличава се броят на желаещите да се имунизират, като се очаква те да бъдат поне 35 000 от близо 90 000 педагогически специалисти /директори, зам. директори, учители, психолози, логопеди, педагогически съветници/. Това съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев по време на посещението си в столично училище в първия присъствен учебен ден за учениците от началния етап. По думите му първоначално процентът на желаещите да се ваксинират е бил по-малък, но причината за това се криела в липсата на информация.

Междувремнно проучаване на синдикат „Образование” към КТ „Подкрепа” показва, че в средата на месец декември 15% от учителите са искали да се ваксинират, а 60% са се колебаели. Според синдиката сега желаещите са поне двойно повече.

„Колебанието и нежеланието за ваксини работещите мотивират с оскъдна или липса на информация относно ваксините”, анализират от КТ „Подкрепа” и изтъкват, че към момента коментарът е само за Rfizer/BioNTech, но до седмица ще се включат и ваксините на Moderna и AstraZeneka. За това от синдиката призоваха ресорните министерства (МЗ, МОН) да изготвят информационна брошура, която да достигне до всяка една образователна институция. В нея накратко, но достъчно ясно да бъде описан механизмът на действието на ваксината и ефекта от нея, както и възможните странични действия, заедно с препоръки към хора с автоимунни или по-редки заболявания, които биха могли да бъдат рискови. По този начин всеки учител ще прецени сам за себе си дали да му бъде приложена ваксина.

„Чудесно е, че в момента се изготвят графици за ваксиниране учители, но звучи лошо от страна на министър Ангелов, че учителите, които „пропуснат“ реда си, ще трябва да чакат поне до средата на лятото. Това не звучи мажорно!

Синдикат „Образование“ предлага да се удължи срокът, в който да се записват желаещите педагогически специалисти поне до 18.01.2021 г., пък и нека не забравяме, че необходимият брой ваксини в момента не са налични”, пишат още от КТ „Подкрепа“.

Междувременно вчера /07.01./ бе и срокът училищата да подадат справка и за броя на непедагогически специалисти, искащи да се ваксинират. Предстои да бъде обобщена и постъпилата информация от детските градини в областта.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

3 Коментара

  1. Пак да питам?

    А ще се издават ли тапии на английски и от кого, че си ваксиниран, за да можеш да ходиш в чужбина без карантина и тест?

    Отговор
  2. Пурко

    Значи от утре учителите от СУ в Якоруда тръват присъствено на училище. Тия са безсмъртни!

    Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *