HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

20 смъртоносни симптома на рак, които всички пренебрегват

Не разчитайте да се предпазите от рак на рутинни тестове! Също толкова важно да слушате тялото си и да забележите нещо, което е различно, странно или необяснимо. Ето някои признаци, които обикновено се пренебрегват:

Хрипове или задух

Един от първите признаци на много  пациенти с рак на белия дроб  се забелязва по невъзможността да си поемат дъх.

Хронична кашлица или болки в гърдите

Няколко вида рак, включително  левкемия  и  тумор на белия дроб , може да предизвикат симптоми, които имитират лоша кашлица или бронхит. Някои пациентите с  белодробен карцином  споделят за болка в гърдите, която се простира нагоре в рамото и надолу по ръката.

Честа треска или инфекции

Те могат да бъдат признаци на  левкемия ,  рак на кръвта , които започват в костния мозък. Левкемията предизвиква мозъкът да произвежда абнормни бели кръвни клетки, като предизвиква инфекции при опити на организмът да се защити.

Затруднено преглъщане

Затрудненото преглъщане най-често се асоциира с  рак на гърлото , и понякога е един от първите признаци на  рак на белия дроб .

Подути лимфни възли или бучки по шията под мишниците или слабините

Увеличени лимфни  възли показват промени в лимфната система, която може да бъде  признак на рак .

Прекомерно кръвонасядане или кървене, което не спира

Този симптом обикновено подсказва, че нещо ненормално случва с тромбоцитите и червените кръвни клетки, което може да е признак на левкемия.

С течение на времето, левкемичните клетки изтласкат червените кръвни клетки и тромбоцитите, нарушават способността на кръвта да пренася кислород и да се съсирва.

Слабост и умора

Генерализирана умора и слабост е симптом на толкова много различни видове рак, които ще трябва да установите в комбинация с други симптоми. Но ако по всяко време се чувствате изтощени, без обяснение и няма промяна при все повече сън, говорете с вашия лекар.

Подуване на корема или наддаване на тегло

Жените, диагностицирани с  рак на яйчниците  споделят за необяснима коремно подуване, което се случва доста внезапно в продължение на дълъг период от време.

Чувство на подуване и затруднения при хранене

Това е още един намек за  рак на яйчниците  , жени казват, че нямат апетит и не могат да ядат, дори когато не са се хранили от известно време.

Тазова или болка в корема

Болка и  спазми в таза и корема  могат да вървят ръка за ръка с подуване на корема, които често сигнализира  рак на яйчниците . Левкемията може също да причини коремна болка в резултат на увеличен далак.

Ректално кървене или кръв в изпражненията

Това е общ резултат за диагностициране на  рак на дебелото черво . Кръв в тоалетната чиния е причина да се свържете с вашия лекар и да насрочите колоноскопия.

Необяснима загуба на тегло

Загуба на тегло е  ранен признак на рак на дебелото черво  и други храносмилателни ракови заболявания; то също е признак на рак, който се е разпространил в черния дроб, засягащ апетита и способността на тялото да се освободи от отпадъци.

Разстроен стомах или болки в корема

Стомашни спазми или често разстроен стомах могат да посочат  рак на дебелото черво .

Зачервяване  болки или подуване на гърдата

Тези симптоми могат да показват възпалителен  рак на гърдата . Обадете се на вашия лекар за всички необясними промени в гърдите ви.

Промени в зърната на гърдите

Една от най-честите промени, които жените трябва за забелязват, преди да бъдат диагностицирани с рак на гърдата са зърната, при които започва да се появява зачервяване и обръщане навътре, или настрани.

Изключително тежки или болезнени периоди или кървене между периодите

Много жени съобщават за това като  симптом на ендометриоза  или  рак на матката . Поискайте да ви направят вагинален ултразвук, ако подозирате, че имате нещо повече от обичаен тежък период.

Подуване на лицето

Някои пациенти с  рак на белия дроб  споделят за подпухналост, подуване, или зачервяване на лицето. Малки туморни белодробни клетки често блокират кръвоносните съдове в гръдния кош, предотвратяват свободния приток на кръв към главата и лицето.

Възпаление или кожна бучка, която не се лекува, става твърда, или кърви лесно

Запознайте се с различните видове  рак на кожата  –  меланом , базално-клетъчен карцином и  плоскоклетъчен карцином  – и да бъдете бдителни за проверка на кожата по цялото тяло, за странни на вид израстъци или петна.

Промени в ноктите

Необясними промени в ноктите може да бъдат признак на няколко вида рак. Кафява или черна черта или точки под нокътя може да посочват  рак на кожата , а новооткритото разширяване на краищата на пръстите с формата на гвоздеи, закривяването надолу по върховете – може да бъде признак на  рак на белия дроб . Бледи или бели нокти понякога може да бъдат  признак на рак на черния дроб .

Болки в гърба или долната дясна страна

Много от пациентите с рак казват, че това е  първият признак на рак на черния дроб .  Ракът на гърдата  също често се диагностицира чрез болка в гърба, която може да възникне при тумор на гърдата притиска назад гърдите, или когато ракът се разпространява в гръбначния стълб или ребрата.

 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *