HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

20 хил. лв. обезщетение плаща държавата на В. Шатков-Шатето, след като ВКС го оправда за убийството на Бобаро

20 хиляди лева обезщетение ще „гушне” от държавата кюстендилецът Васил Шатков-Шатето заради това, че бил обвиняем за убийство, но ВКС го оправдал. Парите ще трябва да плати прокуратурата, след като Шатков спечели дело по ЗОДОВ в Окръжен съд – Кюстендил.

Освен парите Шатков ще получи и доста солена лихва, пише в решението на съдия Богданова от КОС.

До делото се стигна след като в началото на месец януари 2016 г. ВКС обяви, че Васил Шатков и приятелят му Асен Китанов-Психото окончателно са оправдани за убийството на Кирил Малинов-Бобаро.

Трупът на Малинов бе открит в язовира край кюстендилското село Николичевци през 1998 г. Първоначално Кюстендилски окръжен съд осъди двамата през април 2013 г. съответно на 18 години и 12 години лишаване от свобода. Според обвинителния акт Асен Китано-Психото бе обявен за физическия извършител на убийството на Малинов, а Шатето за негов помагач. Върховният касационен съд след две разхождания на делото по съдебните инстанции напълно оправда двамата кюстендилци. Малинов и колата му бяха открити на дъното на един от язовирите до Кюстендил и изваден с кран от близо 6 м дълбочина.

Колата “Опел” била потопена по таван, разказаха водолазите, помогнали за изваждането й.

На предната дясна седалка криминалисти намериха вързан Кирил Малинов-Бобаро с кожено яке и с няколко прострелни рани.

17 години по-късно извършителите на убийството остават неразкрити.

В момента Асен Китанов-Психото излежава 18-годишна присъда, след като бе обвинен за опит за убийство на Васил Станков – баща на показно разстреляния перничанин Райко Василев-Кръвта, постановена от Пернишкия окръжен съд. Опитът за покушение срещу Васил Станков бе извършен на 11 февруари 2008 г. на пътя между пернишкото село Ярджиловци и град Батановци.

ДАРИНА ВАСИЛЕВА

 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *