Топ теми

Загърнат в трикольора, Венци Мишката държа реч на протеста в Благоевград

Известни благоевградчани излязоха днес на протеста срещу правителството. За разлика от първия ден, пред сградата на общината се събраха около 200 човека, сред които популярни лица от близкото минало на града, като първия председател на ОбС – Благоевград Росен Георгиев и някогашния синдикален лидер на КНСБ Петър Георгиев. Имаше политици от различни партии – лидерът на БСП в града, зам. кметът Любен Милев, председателят на партия „Възраждане“ в Благоевград адвокат Цвета Рангелова, общинска съветничка в предишния ОбС, общинският съветник Калоян Ханджийски, общинският съветник Кирил Ваклинов… В множеството имаше адвокати, бизнесмени, пенсионери и млади хора.

Сред първите дошли беше 27-годишната Савина Топурска, която беше и в първия ден на протеста, който бе организиран през социалната мрежа. „Протестът в първия ден беше спонтанен, днес има организация. Смятам, че постепенно ще се обединим, защото проблемите ни са споделени. Всеки има поне по един човек в своето семейство, който е в чужбина, всеки има нещо, от което недоволства – дали от здравеопазването, образователната система… Всеки има някаква причина да е тук. Основна цел е оставка на правителството и на главния прокурор”, заяви младата жена, която учи магистратура по фотография и съвременно изкуство в Париж.

Обгърнат с националното знаме, повел внушителна група мъже, на протеста пристигна скандалноизвестният Венцислав Сотиров-Мишката, който на последните избори беше кандидат за общински съветник. По-рано през деня бе обявил в социалната мрежа, че ще бъде на протеста, дори стана  главен оратор. С микрофон в ръката той дръпна дълга реч към хората, като ги призова да не се страхуват и да свалят едноличното управление.

„Тук сме политически необвързани. Тук сме, защото нашите родители изнемогват. Това е баща ми, който цял живот е работил в леярната за мизерна пенсия. Децата ни страдат, заминаха в чужбина. През целия преход 30 години ни мачкаха. Не може все ние да сме виновни. Аз съм с две висящи дела, но няма никаква презумпция за невинност, предварително съм осъден. Къде са управляващите, скрили са се като мишоци! Нека да дойдат при нас – на тепиха, нали са каратисти, борци, да видим какви са!”, призова Венци Мишката.

Сред протестиращите беше и националистът Николай Йовев, който е сред петимата обвиняеми за бомбата пред офиса на „Евророма“ в Сандански, които наскоро бяха оправдани, но ВКС върна делото на САС за ново разглеждане.

„Аз съм на протеста, защото БСП е последователно и иска от самото начало оставката на правителството”, заяви пред репортер на „Струма“ Любен Милев, който  вчера се въздържа от публични речи.

Бившият преподавател и пръв председател  на ОбС – Благоевград след демократичните промени Росен Георгиев също не излезе на „сцената“, но изрази позицията си пред „Струма“: „Преди 30 години постигнахме това, което искахме. Сега искаме правителството да си ходи и Гешев да си ходи, и пълна икономическа ревизия на тези 10 години. Не може премиерът Бойко Борисов да лъже, че строи пътища, защото строи с нашите пари. След това открива заводи, но те са на частни бизнесмени. По телевизията казва, че тук ще даде 20 милиона, там ще даде 50 милиона… Откъде ще ги дадеш? Не може по този тоталитарен начин да се ръководи държавата“, заяви Росен Георгиев.

Той добави, че е възмутен от лицемерието на финансовия министър, който живеел в жилище под наем, и обяви, че ще остави кутия на протеста, за да се събират пари, за  да може да си купи гарсониера.

Протестът завърши с шествие по централните улици с викове „Оставка!” и приключи на площад „Македония“ пред паметника на Гоце Делчев.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

3 Коментара

  1. Един българин

    Щом такива бандити и маргинали с животински имена като Мишки, Компири и т.н. са ви водачите, да ви пикая на протеста!

    Отговор
  2. Бойко

    А видната общественичка Злата бивша спътница в живота на Мишката не беше ли на протеста?

    Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *