200 евро на животно взимал скадалният фермер П. Пищалов, прибирал пари и по европейски, и по национални програми

Нови двама свидетели се изправиха пред Районен съд – Кюстендил по делото за откритите умрели коне на фермера Петър Пищалов в Осоговската планина. Пръв показания даде пред съдия Светослав Димитров Николай Матуски от ДФ „Земеделие” – клон Кюстендил.
„По какви програми обвиняемият е получавал субсидии, от колко време е бил субсидиран и какви средства е получил?”, попита прокурорът по делото Галина Димитрова.
„Отпреди пет години Петър Пищалов е получавал  финансирания по програми, свързани със застрашени местни породи, респективно каракачански коне. Средствата са отпускани както по европейски, така и по национални програми”, отговори Матуски.
Не се разбра дали са били правени проверки за правомерното харчене на средствата. Според Николай Матуски системата е механизирана и животните автоматично били заявявани, над което се упражнявал контрол. В Благоевград имало технически инспекторат, в чиито правомощия са проверките за правилното харчене на парите. Средно за животно отпускат между 160 и 200 евро годишно.
В съдебна зала дойде и македонецът с българско гражданство Трайчо Иванов, който се познавал с Пищалов от 2017 година. Повод за запознанството бил изчезналият в Руен планина брат на свидетеля и Петър Пищалов предложил помощ, коне, техника, хора. Свидетелят чул за умрелите коне, но конкретика не посочи.
На следващото заседание по искане на адвоката на обвиняемия Петър Пищалов ще бъде направена очна ставка между двама свидетели.
Обвинението срещу Петър Пищалов е по член 325 от НК – за извършване на престъпление от лице, което осъществява дейност или професия, свързани с отглеждането на животни, и се отнася до причинена смърт на гръбначни животни. Районната прокуратура вече излезе с предложение Пищалов да бъде освободен от наказателна отговорност, а спрямо него да се наложи административно наказание.
Съдът насрочи следващото дело за 2 декември.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *