200 задочници първокурсници откриха неофициално новата академична година в ЮЗУ

Близо 200 новопостъпили задочници откриха неофициално новата академична година в Югозападен университет „Неофит Рилски” – Благоевград. С най-много, около 120 първокурсници /задочна форма на обучение/, е Факултетът по педагогика. Така вчера сутринта със започване на присъствените очни занятия около Първи учебен корпус настана истинско оживление, а студентите първи курс предучилищна и начална училищна педагогика, социална и специална педагогика се събраха в 208 зала, където се запознаха с деканското ръководство, преподавателите и администрацията.

„От името на целия академичен състав ви пожелавам да сте живи и здрави, да прекарате едни от най-чудесните години тук, но тези щастливи ваши мигове ще са изпълнени и с много упорит труд, безсънни нощи, така че в края на следването си да бъдете удовлетворени от това,  с което ще излезете от нашия университет”, обърна се към задочниците първокурсници деканът на Факултета доц. д-р Янка Стоименова.

Развълнувана, студентите поздрави и зам. ректорът по учебната дейност на ЮЗУ доц. д-р Ицка Дерижан, която е и зам. декан на факултета. По този повод доц. Дерижан призна, че има пристрастия към педагогическия факултет, още повече че самата е възпитаник на първия випуск на тогавашния Висш педагогически институт, а много от нейните колеги също са завършили факултета, поставил основите на Югозападния университет.

„Започваме в неестествена среда и при странни обстоятелства. Аз обаче съм оптимист, защото всички в обществото забелязахме кой се пренастрои за един ден – учителите. В петък се обяви извънредно положение, в понеделник всички бяха подготвени. Това означава ,че човекът, който е избрал тази професия, ще бъде гъвкав, успешен и ще може да бъде високоефективен. На това ще ви научим тук!”, каза доц. Дерижан и пожела на присъстващите на добър час!

Към студентите се обърнаха и ръководителите на новосъздадените катедри по „Социална педагогика” доц. д-р Юлиана Ковачка и по „Управление на образованието и специална падагогика” проф. д-р Пелагия Терзийска.

Малко по-късно задочниците се запознаха и с част от преподавателите си, секретарите, инспекторите в Учебен отдел и започнаха занятия по разписание.

Припомняме, че на академичен съвет, проведен миналата седмица, бе взето решение всички задочници да започнат присъствено, с изключение на обучаващите се за бакалаври – 2-ри, 3-ти, 4-ти курс, както и магистрите на Факултета по педагогика, които ще учат от дистанция. По този повод доц. Дерижан коментира, че това разделение се налага именно с цел спазване на противоепидемичните мерки, още повече потоците по предучилищна и начална училищна педагогика са много големи и трудно ще се поберат в една зала при спазване на дистанция и отстояние един от друг. Наред с това второкурсниците, третокурсниците и четвъртокурсниците са направили проучване по въпроса, като официално и открито са пуснали анкета в електронната платформа на университета Blackboard. Оказало се, че по-голяма част от бъдещите учители /задочна форма на обучение/ искат занятията да са от дистанция и от ръководството са се съобразили с тяхното желание.

Що се касае до кандидатстудентската кампания, зам. ректорът по учебната дейност коментира, че въпреки пандемията и предизвикателствата Югозападният университет е реализирал успешен прием, със записани над 1500 първокурсници /с точност 1536 до петък – 28 август/. Впечатление прави, че над 160 човека са направили своя избор и са решили да учат в платена форма на обучение. Междувременнно в ЮЗУ продължава кандидатстването и за незаетите планови места /т.е. по държавна поръчка/ в специалности от различни професионални направления.

Във връзка с друг важен въпрос – как ще започне новата академична година и как ще учат студентите от редовната форма на обучение, доц. Дерижан поясни, че желанието е това да се случва присъствено, но тъй като обстановката е динамична, на този етап не може да се даде категоричен отговор, и посъветва студентите да следят сайта на университета и на съответния факултет.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА  

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *