200 планинари от Кюстендил и Трън тестваха нов маршрут до Големи връх, ядоха уникален боб и играха хора

Планинари от Кюстендил и Трън в общ поход стигнаха до първенеца на Ерулската планина по новия туристически маршрут Горочевци-Големи връх. Близо 200 души нарамиха раниците и направиха първото по този маршрут изкачване.

„Сборният пункт беше в началото на село Горочевци, а пътят общо в двете посоки – 13 км. Маршрутът е интересен и по него се редуват участъци на открито и преминаване през борови, букови гори и красиви ливади, по които се виждат пролетни билки и рядко срещани растения. Най-живописен бе финалът – достигането на Големи връх, от който  се откриват хубави гледки“, коментираха кюстендилци.

Втората почивка след върха бе в селото. На открито планинарите се гостиха с боб чорба, приготвена от стопаните на местен комплекс. „Бобът беше много вкусен, а рецептата лесно изпълнима. За да стане хубава чорба, бобът трябва да се накисне хубаво във вода. Стои с часове, за да набъбне. А после при варенето е много важно водата да се смени поне няколко пъти и да се приготвя на бавен огън. Като подправка да се слага само пресен джоджен“, разказва кюстендилка.

Задължително, след като обядваха, туристите играха и хора, 13-километровият преход дори не ги измори, а ги зареди с много положителна енергия и настроение. В изкачването се включиха общо организирано три групи: ТД „Планински орли” – Драгалевци, „Осогово” – Кюстендил и Трън.
Самият Големи връх в Ерулската планина е висок 1481 метра. Той се нарежда на 19-о място сред 39 планински първенеца в България, припомня учителят Стефан Христов, който направи и много снимки.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *