HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

200 тютюнопроизводители от Гоцеделчевско излязоха на протест срещу гръцката „Михайлидис”, която им дължи 1,5 млн. лв.

Около 200 произвдители на тютюн от сорта „Басма“ вчера организираха мирен протестен митинг в гоцеделчевското с. Господинци, което е стратегическият център на котловината и оттук могат да се затворят всички важни пътища за областта. Недоволството на хората бе насочено против гръцката фирма „Лийв Табако Михайлидис”, която продължава да дължи близо 1,5 млн. лв. за неплатен тютюн на стотици стопани от страната. Хората настояват дружеството да се издължи в най-кратки срокове, а не чак в края на май, както последно обещали на среща с кметове от региона.

Второто искане на тютюнопроизводителите е държавата незабавно да прекрати дискриминацията срещу тези, които отглеждат тютюн от сорта „Басма“. Въпреки че вече на 2 пъти Върховен административен съд осъди земеделското министерство за реколти 2013 и 2014 г., то продължава да премира производителите с различни суми в звисимост от количеството тютюн – производителите до 1 тон получават по 2,55 лв. на кг, до 2 тона – по 2,45 лв., а над 2 тона – по 1,65 лв.

Според Иван Сабахлъков, председател на Сдружение на тютюнопроизводителите „Басма“, което организира вчерашния протест, браншовата организация иска анулиране на заседанието на Консултативния съвет по тютюна, което взело това решение, защото то засяга близо 8000 производители, които са предали по над 2 тона тютюн.

„Искаме равно заплащане, независимо от количеството тютюн, което хората са отгледали, защото не виждам с какво трудът на човека, който гледа сорт „Басма”, е по-различен от труда на съседа му, който гледа „Вирджиния“, даде пример  Сабахлъков, според когото отношението на земеделското министерство към тези хора е обидно.

Протестиращите тютюнджии изгориха няколко бали с тютюн, но се отказаха да блокират пътя за ГКПП Илинден-Ексохи, след като по телефона получиха покана от Министерството на земеделието за 14.00 часа следващия вторник на среща със самия министър д-р Христо Бозуков. „Ще отидем на срещата с решенията на съда в папка и с юристи, за да попитаме що за правова държава сме, след като държавна институция не желае да изпълни съдебно решение”, обясни Иван Сабахлъков. Той имал и друг въпрос – не трябва ли прокуратурата да се самосезира, че земеделското министерство отказва да изпълни влязло в сила решение на ВАС.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *