2000 лева парична гаранция за Каплата по делото за откритите в жилището му боеприпаси

Троен състав на Кюстендилски окръжен съд под председателството на съдия Надя Георгиева и членове Йоланда Цекова и Татяна Костадинова постанови парична гаранция от 2000 лева за дупничанина Васил Капланов-Каплата. Въззивната инстанция се произнесе по производството, водено срещу него, за държане на 215 боеприпаси за огнестрелно оръжие, без да има надлежно разрешително.

Същевременно представителят на Окръжна прокуратура Камелия Стефанова, която е и административен ръководител на държавното обвинение, поиска от съда Капланов да получи по-тежката мярка „задържане под стража” от домашния арест, наложен по-рано от първата инстанция Дупнишки районен съд. Прокурор Стефанова  представи пред съда и справка от информационната система на държавното обвинение за това, че освен настоящото срещу Капланов има неприключили производства. Едното е по член 114 и се води на отчет в РУ – Дупница, а другото досъдебно производство е по член 231 от 2013 година, което е възобновено.

„Не възразяваме тази справка да се приеме като доказателство, въпреки че има известни неточности”, заяви  адвокат Емил Велинов, един от защитниците на Капланов. Заедно с колегата си  Ивайло Алексиев той поиска съдът да наложи най-леката мярка „подписка”.

„Васил Капланов е с чисто съдебно минало. Няма осъждания, има единствено административно наказание, и то глоба. Разбирате ли, че ако тук стоеше например Иван Иванов, такава мярка за боеприпаси дори нямаше и да се гледа. Прокуратурата прави всичко, за да се угоди на Дупница, Кюстендил, България заради случая „Янек”, защото просто някой е поел ангажимент към някого”, заяви адвокат Емил Велинов.

От своя страна, другият адвокат Ивайло Алексиев представи личните карти на семейството на Капланов. На същия адрес на ул. „Бяло море”, където са открити боеприпасите, живеят неговите родители, синът му и брат му Георги Капланов.

„Представям ви членска карта за лов на Никола Капланов – бащата, разрешително за ловно оръжие, както и заверен ловен билет. Категоричен съм, че няма как да се установи, при положение че толкова лица живеят на този адрес, че боеприпасите са точно на Капланов. Още повече че той е състезател по ловна стрелба и като такъв на него са му разрешени два пъти повече патрони. От намерените 215 патрона само 15 надвишават бройката на допустимите”, заяви Ивайло Алексиев. Той добави, че брат му Георги също има разрешително за съхранение на боеприпаси.

Попитан какво иска от съда, Капланов обяви, че е невинен. „Моето семейство не мога да ви опиша на какво е подложено. Баща ми ходи всеки ден на кардиолог. Днес отнеха колата на бившата ми съпруга Петя. Регистрирана е на името на баща ми като инвалид и сега не могат да я ползват. Загубих работата си, бившата ми съпруга също е на път да я загуби. Чух се със сина ми, имаше логопедични проблеми и установих, че те са се засилили. Всяка седмица го водех в Благоевград на логопед и психолог, сега, след като съм в ареста, не знам как ще стане това”, обяви Капланов.

Той добави, че патроните ги има заради това, че е състезател по ловна стрелба към спортен клуб „Слави Илиев”, бил е дори на състезание през  месец юли. Класирал се е за финал, който пропуска заради това, че е в ареста.

Въпреки обаче, че съдът му наложи парична гаранция, дупничанинът ще остане в ареста заради другото производство, образувано срещу него – за заплахи в социалните мрежи. Там насрочената мярка е за 14 септември.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *