22-годишен хакер, обвинен за атака срещу Меркел, направи самопризнания

Германската прокуратура е повдигнала обвинения срещу 22-годишен хакер, който е публикувал личните данни на десетки политици, журналисти и други публични личности онлайн, смущавайки националните власти. Младият мъж е арестуван в началото на миналата година и е обвинен в множество компютърни престъпления, във фалшиви сигнали в полицията и в опит за изнудване, предаде БГНЕС.

От полицията тогава обясниха, че той се е признал за виновен в кражба и изтичане онлайн на лични данни на стотици политици и общественици, сред които и канцлера Ангела Меркел. Обвиняемият заяви, че е бил “раздразнен” от някои техни публични изявления.

Случаят от 2018 г. подтикна германските власти да обещаят засилена ИТ сигурност. Това се случи три години след като компютърната мрежа на федералния парламент беше разбита от хакерска атака, за която берлинските разузнавателни служби обвиниха Русия.

Днешните обвинения касаят 73 случая, в които обвиняемият е придобил лични данни, по-специално телефонни номера, адреси, данни от кредитни карти и снимки, принадлежащи на неговите цели. При задържането му официалните лица заявиха, че заподозреният е направил изчерпателни самопризнания и за хакерските атаки срещу около 1 000 души.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *