229 влизат в битката за депутатски пост от Пиринско, сред тях 4-ма кандидати за кмет, десетина изцяло мъжки отбори и куп екзотични партии

229 са кандидат-депутатите в Първи благоевградски многомандатен избирателен район, които ще се състезават под знамето на 23 партии и коалиции, стана ясно вчера от регистрите на Районната избирателна комисия, която през цялата предишна нощ въвежда данните на парламентарните листи на 19 от партиите, избрали да си внесат документите в последния ден.

През април мераклиите да представляват благоевградчани в 46-ото НС бяха 30 партии и коалиции и 1 издигнат от Инициативен комитет, общо 278души.

От всички листи най-многолюдна е тази на бившия омбудсман Мая Манолова – Коалиция „Изправи се! Мутри вън!“. В нея кандидат-депутатите са 22-ма, а водач е самата Манолова. На изборите през април, когато листата водеше Димитър Делчев, партията събра в Благоевградска област едва 4597 гласа, равняващи се на 3% подкрепа, и явно сега Манолова е решила, че ще получи коренно различен резултат със себе си начело.

Самият Делчев изобщо отсъства от листата, но пък в нея е влязла адвокатката и общинска съветничка Албина Анева, която само преди месец напусна партия МИР и се обяви за независим съветник, явно за да може да влезе в екипа на Манолова.

С пълна листа от 22-ма кандидати е и коалиция ГЕРБ-СДС, която е запазила водача си от април Росен Желязков, но на второ място вече е включен бившият областен управител Бисер Михайлов. Синът му не е в листата, но пък е влязла председателката на Жени ГЕРБ Елена Ташкова, която напусна поста, след като на миналите избори изпадна от листата.

На 21 имена е заложила коалиция „БСП за България“, в която впечатление прави, че е изцяло мъжка листа – в нея не е намерила място нито една партийна другарка. И тук корекцията е възлова – на втора позиция след водача от април проф. Георги Михайлов се нареди общинският лидер на БСП в Благоевград Любен Милев.

И ДПС се е спряла на 21 кандидати, но за разлика от социалистите, тук са допуснати няколко дами. Листата на Движението всъщност е тази с най-малки промени в сравнение с априлските избори.

Партия „Демократична България – обединение“ също е с корекция по върховете – вместо ген. Атанас Атанасов, сега водач е разложкият адвокат Иван Димитров, който беше втори и успя да влезе в 45-ото НС, защото Атанасов влезе в парламента от София. Впечатление тук прави, че бившият областен председател на партията и съветник в Благоевград Калоян Ханджийски, който през април бе отказал да го включат в листата, сега е намерил място в нея, макар и доста назад. Сред кандидатите, които са общо 17, е и д-р Виктория Нешева, която ще загрее за парламентарната битка с планирания 2 седмици по-рано избор на кмет на Благоевград, тъй като тя е една от кандидатите за градоначалник.

Сред многолюдните листи с 19 души в нея е тази на новата коалиция „Българските патриоти – ВМРО, „Воля” и НФСБ“. На предишните избори партиите се явиха разделени, но войводите направиха доста силен резултат в региона от 6,59%, а формациите на В. Марешки и В. Симеонов събраха едва 1,81%. Вероятно затова новата листа на коалицията е почти изцяло преписана от тази на ВМРО през април, включително с водача – евродепутата Ангел Джамбазки.

„Има такъв народ“ начело с друг от кандидат-кметовете на Благоевград – Илко Стоянов, е с 15 мераклии за депутати, като отстъпва с 1 бр. пред партията на Васил Божков Гражданска платформа „Българско лято“.

Последната от партиите с 10 и повече кандидати е ПП „Възраждане“, която явно е заложила на същите лица като през април. Това също е „кандидаткметска“ листа – тук е претендентката за управленското кресло в областния център на Пиринско адв. Цвета Рангелова.

„Републиканци за България“ с водач бившия гербаджия Цветан Цветанов е със скромните 9-има кандидати.

Най-дамската листа е тази на Коалиция „Национално обединение на десницата – КОД, БЗНС, БДФ, СЕК“ – от 5-имата кандидат-депутати 4 са жени.

 „Атака“ е стопила наполовина листата си и сега играе на новите избори с 3-ма кандидати – за предишните 6-има гласуваха 424 души от региона.

Партия МИР е с доста променена визия, от новия й вариант липсват двете разпознаваеми за Благоевград лица д-р Антоанета Баракова и адв. Марио Биков. Новата листа се води от Христо Ямболиев, който е кандидат и в Смолян.

100% мъжки са листите на „Партия на ЗЕЛЕНИТЕ“ – 7 от 7, начело със стария водач Емил Грозданов, абсолютно неизвестната партия „Подем“ – с 2-ма мъже кандидати, при това от Бургас, както и партия „Български национален съюз „Нова демокрация“, която от 4-ма кандидати на миналите избори сега е успяла да намери още 6-има, а единствената дама в листата бе заличена, тъй като не бе открита в регистрите на ГРАО.

Партия „Глас народен“ на Светльо Витков, която през април имаше само 1 кандидат-депутат и успя да постигне резултат от 164 гласа, сега е набъбнала двойно, а водачката е от Ловеч.

Сред най-променените листи е тази на коалиция „Движение ЗАЕДНО за промяна“. Явно постигнатите от нея резултати от 121 гласа не са удовлетворили лявата коалиция, защото сега почти всички имена са променени, за водач е сложена поредната кандидат-кметица на Благоевград Людмила Костадинова, вътре място е намерил протестърът Александър Стамболийски, както и бившата кандидат-съветничка от листата на БСП за Благоевград Вероника Темелкова.

Сред регистрираните за изборите партии има още една лява коалиция, наречена „Ляв съюз за чиста и свята република“, успяла да намери цели 9-има кандидат-депутати, както и екзотичните „България на труда и разума“, „Бригада“, „ Свобода“, „Пряка демокрация“ – всичките с по 1-2-ма членове в листите им, достатъчни предстоящата бюлетина на Благоевград да остане пак една от най-дългите на парламентарните избори.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *