HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

229 седмокласници не подадоха документи за прием в гимназия, пращат директорите по домовете им да ги мотивират

229 кандидат-гимназисти, или 9% от общия брой на седмокласниците в Пиринско, не са подали документи за участие в първия етап на класирането от приема след 7 клас. При 2741 ученици в 7 клас, постъпилите заявления са 2505, от които 2314 на хартия в училищата-гнезда и 191 по електронен път, който бе въведен за пръв път тази година.
“229 е притеснително голям брой, затова до понеделник /26 юни/ ще изготвим справка, за да видим колко седмокласници от всяко едно училище не са подали документи, за да могат директорите да се поинтересуват, да обходят децата и да ги мотивират да подадат заявления за участие в класирането”, коментира началникът на РУО Ивайло Златанов.
Любопитното е, че 9-има седмокласници на санданското III ОУ са оставени на поправителен изпит по изобразително изкуство. Така те ще могат да участват в приема за 8 клас най-вероятно чак след третия етап на класиране, по време на т.нар. директорски прием за попълване на незаетите места. Тези деветима ученици, оставени на поправка, могат да се окажат фатални за някоя гимназия, тъй като паралелките, които не успеят да съберат половината от минимума, т.е. от 9 деца, ще трябва да бъдат закрити след първо класиране, анализираха образователни специалисти
Припомняме, че с влизането в сила на новия закон основно образование вече се завършва след 7 клас. Затова всички успешно завършили седмокласници участват в приема за 8 клас за предстоящата учебна 2017/2018 г. Седмокласниците, които не са се явили на националното външно оценяване по български език и литература, и по математика, също трябва да подават заявления за участие в класирането.
Обявяването на списъците с приетите ученици на първи етап от класирането е до 27.06.2017 г., а записването – от 28.06. до 30.06.2017 г. На първия етап от класирането ако ученикът харесва паралелката, в която е класиран, трябва да се запише в училището, в което е класиран. Учениците, които не са удовлетворени от класирането си на първи етап, трябва да подадат в училището, в което са класирани, заявление за участие във втория етап от класирането, който е до 30 юни. Желанията не се пренареждат и кандидатът може да се класира на втория етап на по-предно желание. След излизане на второто класиране /до 10 юли/, ако няма възможности за по-предно класиране, кандидатът остава на мястото си от първия етап и трябва да се запише. Ако ученикът е минал на по-предно свое желание, следва да се запише в приемащото училище.
Учениците, които не са приети на първо класиране в нито една избрана паралелка, участват автоматично във второ класиране, като не подават наново документи.
За неуспелите да се класират и неудовлетворени от втория етап на класирането и незаписали се ученици (или изтеглили си документите от училището, в което са приети на второ класиране) съществува възможност за участие в трети етап на класиране /11-13 юли/. Желанията могат да се подредят отново, съобразно останалите свободни места и резултатите от изпитите на кандидата. Важно е да се знае, че в този случай ученикът не запазва мястото си в училището, в което е приет на второ класиране.
Последната фаза от кампанията включва обявяване на записалите се ученици и броя на незаетите места след трети етап на класиране – 21.07.2017 г. Попълването на незаетите места след трети етап на класирането се определя със заповед на директора на училището и е до 4 септември.
СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *