23 млн. лв. налива държавата през 2021 г. в ремонти и строежи на училища и градини в 7 общини в Благоевградска област

Рекордната сума от 23 155 233 лв. е планирало да отпусне тази година Министерството на образованието за подобряване на образователната инфраструктура в училищата и детските градини в Благоевградска област, съобщи образователният министър Красимир Вълчев в отговор на питане на депутата от Пиринско, банскалията Александър Мацурев. Сумата наистина е доста впечатляваща, като се има предвид, че за предишните 4 години – от 2017 до 2020 г., общата субсидия е била едва 8 291 000 лв., разпределени между 11 от 14-те общини на региона, като в Белица, Струмяни и Кресна правителството не е дало нито лев за ремонти.

През тази година парите ще бъдат отпуснати по Програмата за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на ясли, градини и училища, както и по „Региони в растеж“, става ясно от министерския отговор. Милионите обаче ще бъдат разпределени само между 7 общини. Разлог, Сатовча, Симитли, Струмяни, Хаджидимово, Якоруда и Кресна ще трябва да разчитат на свои сили за елементарни ремонти.

Най-голяма част от сумата е предвидена за Благоевград – 7 240 139 лв. Парите ще отидат за ремонти на Професионалната гимназия по строителство и архитектура и Професионалната гимназия по икономика, както и за строежите на 2 нови детски градини – в „Еленово“ и „Баларбаши“, и за нова пристройка на VІІ СУ. Най-скъпият от обектите е градината в „Еленово“, за която се очакват 1 940 000 лв.

Банско може да разчита на 2 146 000 лв., с които да се построят 2 нови детски градини. В Белица очакват 600 000 лв. за нова градина в с. Краище.

2 121 000 лв. ще пристигнат в Гоце Делчев по 2 проекта за Неврокопската професионална гимназия и ремонт на Първо ОУ.

Предвидените за Гърмен 6 615 800 лв. правят общината втора в областта по щедрост от страна на държавата, но реално там сметката набъбва от строежа на училището в с. Рибново, който е и най-скъпият от образователните обекти в областта – новият корпус и физкултурният салон ще струват 4 250 300 лв. Останалите 2,4 млн. лв. ще бъдат разделени между детските градини в селата Долно Дряново и Рибново.

За Петрич предвиденият транш е от 1 466 000 лв. – за ремонти на Професионалната гимназия по икономика и Детска градина „Здравец“.

Последната община, която може да разчита на пари в доста кризисната заради неработещата икономика 2021 г., е Сандански – всичките 2 966 000 лв. тук са предвидени за строеж на нова детска градина в жк „Спартак“.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *