Refan-728×90-July-2019
Refan-728×90-July-2019
Refan-728×90-July-2019

24 състезатели от дърводобивни фирми в 12 териториални поделения на ЮЗДП мериха сили за „Най-добър секач” на Семково

Регионалното състезание за „Най-добър секач” събра край хижа „Семково“ над Белица общо 24 участници – представители на дърводобивни фирми, извършващи дейност на територията на 12 от териториалните поделения на Югозападното държавно предприятие, и служители. Участниците мериха сили в  дисциплините: смяна на верига на бензиномоторен трион, поваляне на дърво, комбинирано рязане и прецизно рязане, и бяха оценявани по критериите бързина, точност и прецизност.

„Състезанието вече стана традиция, като целта е не само да се проверят уменията и опитът на нашите служители и хората, работещи в областта на дърводобива, но и да се излъчат най-добрите  дървосекачи, които ще представят ЮЗДП на националното състезание, което ще се състои на 19-20 юни в Учебно опитно горско стопанство „Бързия”. Състезанието се провежда съгласно стандарта и правилата на световния шампионат за дървосекачи”, каза инж. Василий Маринковски, началник отдел в ЮЗДП.

Надпреварата стартира след подробен инструктаж на участниците, а състезанието приключи по-късно  от предвиденото заради обилен дъжд, който стана причина за прекъсването му. В късните следобедни часове стана ясно и крайното класиране.

Отличници в състезанието тази година са представителите на „ДГС Тетевен“ Мартин Иванов и Стоян Стоянов, които заеха челната позиция в отборното класиране и ще представят ЮЗДП на националното състезание. Те спечелиха първите места в две от дисциплините в индивидуалното класиране – поваляне на дърво и комбинирано рязане.  

Благоевградска област също излъчи победители. В отборното класиране второто място зае отборът на „ДГС Дупница“ Али Бозов и Ахмед Дебърски, а третото – отборът на „ДГС Места“ Явор Воруков и Али Мизур. Дупница завоюва първо място и в индивидуалното класиране в дисциплината смяна на верига на бензиномоторен трион, където най-добри резултати показа Ахмед Дебърски, а в дисциплината прецизно рязане първенец стана представителят на „ДГС Гоце Делчев“ Филип Демиров.

Победителите си тръгнаха с предметни награди, осигурени от спонсорите, и парични награди, осигурени от организаторите.

Първенците награди лично директорът на ЮЗДП инж. Дамян Дамянов. Той поздрави всички участници за доброто представяне и показаните високи резултати. Класиралите се на второ и трето място бяха наградени от Димитър Димитров, зам. директор на ЮЗДП, и Ваня Каменова от управителния съвет на ЮЗДП.

Домакин на тазгодишното състезание бе „ДГС Белица“, което за четвърти път посреща и организира на територията си станалото вече традиционно състезание. Местното горско стопанство е било домакин и на националното състезание преди няколко години. 

Голяма част от участниците са със солиден опит в областта на дърводобива и не за пръв път участват в състезания. Определят професията си като трудна, рискова, но пък доходоносна, което им дава стимул да продължат да се занимават с нея.

„С дърводобив се занимавам от 20 години и това е една много трудна професия, защото постоянно сме изложени на лоши метеорологични условия – кал, сняг, дъжд, работим и зиме, и лете. Работният ни ден започва много рано – ставане в 6:30 часа, в 7:00 тръгваме към балкана и в 8:00 часа вече сме започнали работа на терен. На ден добиваме между 25 и 35 куб.м дърва, което е наистина тежък къртовски труд. В тази професия не е нужна сила, а майсторство, спокойствие и повишено внимание. В балкана трябва да си спокоен, защото миг невнимание и може да се случи най-лошото. Миналата година имахме един инцидент. Едно момче тръгва да бяга, стъблото се чупи, връща се върхът, удря го и му чупи таза. Трябва много да се внимава. При поваляне да се гледа борът, когато пада, да се отдръпнеш два метра встрани и да гледаш, докато падне. При един инцидент най-важното е да запазиш самообладание и оказването на първа помощ. Питаш го какво го боли, какво се е случило, за да знаеш как най-адекватно да реагираш. Ние винаги  носим специални шини в джиповете си и когато се случи този инцидент, ни послужиха за обездвижването, което е много важно в повечето ситуации”, сподели Къдри Инуз от Рибново, собственик на фирма за дърводобив и представител на „ДГС Гърмен” и допълни:

„Въпреки че е трудна, не искам да сменям професията си, свикнал съм вече и не ми се сменя. Понякога ми тежи, особено когато има разногласия с Горското, но в повечето случаи е добре. Професията е доходоносна. Аз съм женен, имам три дъщери и от тази професия съм построил къща и съм си изгледал децата, но е адски труд и не е лесно”, сподели още Къдри Инуз.

В тазгодишното състезание участие взеха представители на дърводобивни фирми, извършващи дейност на територията на държавните горски стопанства в Белица, Дикчан, Дупница, Елешница, Гоце Делчев, Гърмен, Добринище, Костенец, Места, Самоков, Тетевен и Якоруда.

ЯНА ЙОРДАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *