25 задържани в първата нощ след въвеждане на вечерния час в Нидерландия

Органите на реда в Нидерландия задържаха 25 души и глобиха над 3600 за нарушения на вечерния час. Той беше обявен от събота, като част от мерките в борбата срещу разпространението на коронавируса, предаде БТА.

Хората бяха задържани за насилие срещу полицейски служители или отказ да си отидат вкъщи, посочват от Нидерландската телевизионна и радиокорпорация (НТК). 

Вечерният час обхваща времето от 21:00 до 04:30 ч. местно време. Тогава хората могат да се движат из улиците само в извънредни случаи. Тези, които отиват на работа или се връщат, трябва да носят специално разрешение, подписано от работодателя. Продължават работа обаче спешните служби и службите за доставка на храна по домовете. Разрешено е също да се разхождат кучета, но само от един член на семейството. Вечерният час е въведен в страната за пръв път от Втората световна война насам. Нарушителите се глобяват 95 евро.

Близо 80% от хората, спрени за проверка, са показали всички необходими документи, удостоверяващи, че имат право да се намират навън, съобщават от полицията.

НТК съобщи за проблеми само в някои селища. В град Урк например стотина младежи обикаляли с коли пристанището по време на вечерния час, а по-късно бил подпален местен център за тестване за коронавируса. Полицията задържала двама заподозрени и наложила десетки глоби.

В град Стейн стотина младежи излезли навън късно вечерта, за да протестират срещу вечерния час, пуснали силна музика, пиели алкохол и скандирали из улиците лозунги, обвинявайки властите в диктатура. Задържани били 14 души.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *