25% от младите майки страдат от следродилна депресия

Водещите проблеми при родителите са свързани с психичното здраве и несигурността, породена от мнението на обществото.

През 2020 година от кампанията на Нестле България “Модерното родителство“ бе организирано мащабно изследване, проведено сред 8 хиляди майки и бащи от 16 страни, с деца до 12 месеца, с цел да открие ключовите предизвикателства, пред които младите родители се изправят днес.

Проучването дава отговор на въпроси като от коя част на света младите семейства са подпомагани най-ефективно, къде хората са най-уверени в способностите си като родители, както и кои фактори най-силно затрудняват глобално майките и бащите.

Ето няколко ключови резултата от проучването:

  • В Швеция, Чили и в Германия родителите изпитват най-малко трудности при отглеждането на децата си.
  • Родителите в Китай са изправени пред най-много предизвикателства, след тях се нареждат Бразилия и Филипините.
  • 32% от родителите споделят, че дори в съвременния свят, в който можем да достигнем до приятелите и семейството със само едно съобщение или обаждане, те се чувстват изолирани и самотни. Този фактор вероятно само ще се засилва, ако условията на пандемията продължат да увеличават разстоянието между хората.
  • В световен мащаб 25% от майките съобщават, че са преживели и следродилна депресия.
  • 74% от майките и бащите в световен мащаб имат гъвкаво работно време, което им позволява да се грижат за детето си с по-голяма лекота.

Почти една трета (31%) от родителите споделят, че са се чувствали неподготвени за новата реалност след появата на бебето.

Въпреки че ангажираността на бащите е по-голяма в сравнение с при останалите поколения, главното действащо лице в семейство е майката. Едва 49% от родителите твърдят, че отговорностите за грижата за децата са разпределени по равно между майката и нейния партньор.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *