25 000 лв. за къща на село или 50 000 лв. за апартамент в града – това се търси в Кюстендил

До 3-4 години след пандемията ще настъпи криза и на имотния пазар, прогнозираха брокери в Кюстендилско. „В момента дори спад в цените на недвижимите имоти няма. Стойностите се държат на положението отпреди 13 март. Даже при някои има дори увеличение. Банките все още отпускат кредити. Хората предпочитат да си вложат парите в недвижим имот, отколкото да им стоят на влог и да не им носят доходност”, коментираха от агенциите в Кюстендил.

През последните месеци жители на София и Перник търсят къщи по селата. Предпочитани са населени места като Раждавица, Жиленци, Коняво, както и по района от поречието на Струма.

Най-предпочитаните места за купуване на жилища в Кюстендил остават кв. „Запад”, кв. „Румяна Войвода” и центърът. През годините много имоти там смениха по няколко собственици. Остава тенденцията към купуване на тухлени жилища и двустайни. Тухлените обаче са 50% по-скъпи спрямо панелните. В кв. „Запад” през годините хората се ориентираха към гарсониери, сега обаче на мода са двустайните. „Явно начинът на живот е променен”, анализират брокери.

Цените на апартаментите в града остават по-високи от тези, които се плащат за една селска къща. Средната цена за дом на село е от 25 000 до 50 000 лева с квадратура от 80 до 100 кв.м. Апартаментите в града от най-евтините излизат 50 000-55 000 лева.

Пандемията принуди много кюстендилци да се върнат в града, а това доведе и до увеличение в наемите на жилищата. Ръстът е с 40-50%. Една гарсониера вървеше за 100-120 лева месечен наем, сега обаче под 180 лева не може да се намери. Същата е и ситуацията при двустайните. Ако до преди са се предлагали за 160 лева, сега под 200 лева не се намират. Месечният наем се определя и от състоянието на апартамента, както и местоположението му, допълват клиенти.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *