HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

250 лв. обезщетение на декар искат за измръзналите си череши производители от Кюстендил

Подписка с искане за спешни мерки от страна на Държавен фонд “Земеделие” и поне по 250 лева на декар обезщетение за стопаните на измръзналите череши събират от няколко дена кюстендилските овощари. Те настояват за спешни промени на условията, при които се отпускат помощи от държавата на пострадали от измръзвания овощари, както и за нови правила за застраховането на труда им.
“Ние искаме, ама много-много не се надяваме”, казват земеделците в едно от черешарските села в Кюстендилско – Граница.
“Вече се срещнахме със зам. председателя на Народното събрание Валери Жаблянов /БСП/ и с народния представител от ГЕРБ Кирил Калфин, за да питаме как могат да ни помогнат, но засега имаме само обещания. Най-важното според нас е да се променят правилата. Аз и семейството ми разчитаме на черешите, с тях издържаме двамата си студенти”, казва Владимир Кръстев и допълва, че повечето от хората в региона разчитат на парите от черешите, за да живеят. Той допълва, че миналата година след студовете, когато се усетили, че най-лошото е станало, и тръгнали да си търсят правата, се оказало, че трябвало в седемдневен срок от измръзването да подадат молби в ДФ “Земеделие”, а тъй като не го направили, всички загубили и малкото, което държавата може да им даде.
Тази година, след миналогодишното фиаско, повечето от стопаните навреме подали документи, но след това отпаднали, тъй като комисията обявила, че нямат 100% измръзване, разказват потърпевшите.
“Тогава настоявахме за среща със ДФ “Земеделие” и стигнахме дотам да ни нахокат, че не си четем указанията”, оплакаха се производителите. “Експертите сега вървяха по градините и дори едно зелено клонче да имаше, веднага отсичаха, че измръзването не е 100%”, а се дава подпомагане само при това условие”, разказват изпатилите кюстендилски земеделци.
Според изчисленията от измръзналата черешова реколта Кюстендилска област ще загуби между 5 и 7 милиона лева, пресмятат експертите. Според данните на МЗ за реколта 2016 само двадесетина от десетките пострадали земеделци имат право на обезщетения, но и те все още не са си получили парите.
ЖАНА ХРИСТОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *