2504 лв. на месец са нужни на семейство за нормален живот

За нормален живот на четиричленно домакинство – двама възрастни и две деца, са необходими 2504 лв. месечно. Това сочат данните на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ за юни 2020 г.

Издръжката на живот за човек от четиричленно домакинство е 626 лв. месечно. Парите са необходими за покриване на разходите за храна, за поддържане на жилището, здравеопазване, образование, транспорт и почивка спрямо средните български стандарти за четиричленно домакинство.

Общо 67 процента са домакинствата, които са с общ доход под необходимите средства за издръжка на живот, след като през същия период на 2018 г. са 71,5 на сто, а 2019 г. са 71 процента. Все още всяко седмо домакинство от десет живее с общ доход на човек под необходимите средства за издръжка на живота.

28,5% от домакинствата са с общ доход на човек до 363 лв., което е официалната линия на бедност за 2020 г. Това са близо 2,65 млн. души. Отчита се леко намаление на дела на бедните домакинства спрямо същия период на предходната година, когато са представлявали 30 процента, но се запазва на високи нива.

38, 5 процента от домакинствата са с общ доход на човек от линията на бедността до необходимите средства за живот. Това са около 2,778 млн. души. Тази група също отчита движение надолу, след като през същия период на миналата година представляваше 41 процента.

33 на сто от домакинствата са с общ доход на човек над издръжката на живот – 626 лв. В групата се очертава положителна тенденция при нарастване на обхвата, който вече надхвърля дела на бедните домакинства.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *