Зам. кметът на Хаджидимово Д. Баханов натопен за конфликт на интереси, шефът му Л. Терзиев решава дали да го уволни

Заместник-кметът на община Хаджидимово Димитър Баханов стана първият управник в Югозапада, разследван от сформираната миналата година Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество /КПКОНПИ/. Сигналът срещу Баханов е от лятото на 2018 г., постъпва в комисията за разглеждане на 5 декември, а завчера бе препратен от комисията на друга инстанция, компетентна по случая.
При проверката относно допустимостта на сигнала комисията установява, че в него липсват единен граждански номер, телефон и адрес на сигналоподателя, както и конкретни данни за нарушение на разпоредбите на закона от страна на зам. кмета председател, в т.ч. мястото и периодът на извършване на нарушението, упражнени правомощия по служба в частен интерес и т.н. Авторът на сигнала е уведомен, че трябва да си допълни жалбата, но отговор от него така и не се получава.
Проверка на КПКОНПИ установява, че Баханов всъщност е председател на читалището от 2012 г., тоест 5 г. преди да стане заместник на градоначалника Людмил Терзиев. Любопитна е обаче трактовката на термина „несъвместимост“, дадена от комисията по казуса „Баханов“ – според нея двете длъжности зам. кмет и читалищен председател са несъвместими, но „несъвместимостта, сама по себе си, не съдържа състав на конфликта на интереси, а съставлява предвидени в закона пречки за упражняване на съответната държавна длъжност“. По тази причина комисията е прехвърлила папката с прегрешението на активния зам. кмет на прекия му началник Людмил Терзиев – той да реши може ли заместникът му да продължава да съвместява двете длъжности или не. Терзиев има срок до края на януари да приключи проверката и да вземе решение запазва или уволнява Баханов, след което е задължен да докладва на КПКОНПИ за резултатите.
ВАНЯ СИМЕОНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *