На чаша чай на барикадите в Дупница главният секретар на СДС Илия Лазаров обяви: Издигаме за нов мандат кмета на Кюстендил П. Паунов

Около 50 дупничани се събраха на дупнишките барикади, за да отбележат годишнината от събитията, довели до падане на правителството на Жан Виденов. Присъстваха едни от най-активните участници, сред тях Тодорка Савова, Михаил Панчев, Георги Гиздов, Адриана Велева, Павел Инкьов.

Организаторката на събитието и участничка в събитията от 1997 г. Тодорка Савова донесе 20-литров казан, в който, както преди 22 години, беше стоплен чай за присъстващите.

На тържеството не дойде култовият политик от зората на демокрацията в Дупница д-р Панчо Панайотов, както и д-р Стойчо Кацаров.

Бившият кмет на Джерман от СДС Лулчо Василев заяви пред репортер на “Струма”: „В момента тук, на барикадите, са и хора, които тогава в мрачната зима на 1997 г. ги нямаше. Сега трупат дивиденти за сметка на хората, които тогава не се прибираха по домовете и стояха на студа с часове. Аз, д-р Лорета Николова и съмишленици създадохме в село Джерман първия клуб на СДС в община Дупница. Аз бях избран за председател на клуба. Преди да се включа в СДС, бях в Националното ръководство на БЗНС „Никола Петков”. На една от сбирките в Националния съвет тогавашният лидер на партията Георги, вече не си спомням  второто му име, пред нас започна да звъни да урежда на работа някаква жена. После му звънна телефонът да уреди нещо на някакъв младеж… Аз се отвратих, ще градим нещо ново, а се връщат комунистически работи, и се отказах.

Та след като основахме първия клуб на СДС в село Джерман, се появи втора вълна, която не беше съгласна с нашата идея, и тогава д-р Стойчо Кацаров направи ново събрание в Дупница и избраха ново ръководство. Аз съм в основата на СДС в Дупница. После се навъдиха псевдодемократи за заплати”, заяви Лулчо Василев.

Бившият учител Георги Георгиев пристигна на мястото на събитието с остатъци от разкъсаното синьо знаме, което е видяло битката за демокрация на дупничани през мразовитата зима на 1997 г.

Събитието вчера беше организирано до паметника на барикадите. Както “Струма” писа, имотът около паметника беше продаден по времето на кмета Атанас Янев и няма достъп до него. Паметникът е обрасъл в трева, а до имота ще се строи нов паметник.

Бивши и настоящи политици уважиха годишнината от барикадите. Тук бяха лидерът на БЗНС, бившият учител Добри Веселинов, бившият председател на ОбС, преподавателят по физическо в бившия Учителски институт Михаил Панчев, Тодорка Савова, кметът на Дупница Методи Чимев, неговият заместник Крум Милев, председателят на ОбС Дупница Емил Гушеров, лидерът на ГЕРБ Ивайло Константинов, който е инициаторът за изграждането на нов паметник на събитията от далечната 1997 г. в близост до барикадите.

В емоционални изказвания, свързани със спомени от онези времена, Михаил Панчев заяви пред множеството: “Оттук, от това място тръгна демокрацията в България. До сетния си дъх ще се боря за демокрация. Докато мога, ще идвам на барикадите край Дупница и ще се боря. На барикадите в Дупница идваха хора от цяла България и се учеха на демокрация”, заяви М.  Панчев. Георги Георгиев, развявайки остатъка от синьото знаме – символа на барикадите, се върна назад във времето през 1997 г., когато фирми от Дупница и района са снабдявали протестиращите с храна и вода и не са искали нито стотинка в замяна. Бившата шефка на тотото в Дупница Тодорка Савова беше в ролята на водеща на тържеството и организатор.

На импровизирана пресконференция главният секретар на СДС Илия Лазаров заяви: „Дупница е символ на демокрацията и трябва да увековечите това събитие, както подобава. И аз ще се включа в дарителската кампания за паметника на демокрацията. СДС стои стабилно на политическата сцена. Партията има над 200 общински съветници в страната. Имаме успешни кметове. За предстоящите избори за местна власт ще издигнем Петър Паунов отново за  кмет на Кюстендил. По места в цялата страна имаме изградени структури”, заяви Ил. Лазаров.

Очакваше се на вчерашното събитие да се направи първа копка за изграждането на новия монумент на барикадите, но това не се случи.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *