HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

2645 зрелостници от Пиринско отиват на матура по БЕЛ на 19 май

2645 зрелостници от област Благоевград са подали заявления за допускане до задължителната матура по български език и литература на 19 май. Желаещите да се явят на втория държавен зрелостен изпит на 22 май са 2693. Припомняме, че с влизането в сила на новия закон за предучилищното и училищното образование за първа година дванадесетокласниците от професионалните гимназии могат да изберат за второ ДЗИ изпит за придобиване на степен на професионална квалификация вместо досегашния по общообразователен предмет. От тази възможност са се възползвали 559 зрелостници.

„Пренасочването“ доведе до отлив в традиционно предпочитаните матури по география и биология. Така на фона на миналогодишните 973-ма кандидати за ДЗИ-то по география и икономика сега желаещите са 589.

Заявленията за изпита по биология и здравно образование са 648, или с 200 по-малко от миналата година. Запазва се броя – 368, на желаещите да покажат знанията си по английски език. За сравнение – през миналата учебна година те бяха 385.

Впечатление прави, че за математиката като второ ДЗИ заявленията са с 20 повече /175 сега, към 155 за учебната 2015/2016 г./. Философският цикъл е предпочетен от 188 зрелостници, а историята и цивилизацията – от 76. Най-малко са кандидатите за матурата по немски, на която ще се явят 28 ученици, химия и опазване на околната среда – 20, френски език – 15, физика и астрономия – 14, руски език – 8, испански език – 5.

За трети държавен зрелостен изпит по желание на учениците подадените заявления са 28, като 7 от тях са по математика, по 5 за история, биология и английски език, 4 по география и 2 по руски език. Изпитите по желание ще са в периода от 26 май до 2 юни по график, който ще бъде обявен допълнително от МОН.

Новото е, че държавните зрелостни изпити (ДЗИ) ще се проведат на модули. За първи път тази система беше приложена през септемврийската сесия на миналата учебна година. Всеки от модулите ще бъде с различна продължителност в зависимост от предмета, по който се провежда изпитът. Матурите по български език и литература, история и цивилизация, философски цикъл и чуждите езици са разделени на три модула, като първите два са по 60 минути, а третият – 120 минути.

При изпитите по английски език и география и икономика модулите също са три, но при тях само първият продължава 60 минути, а вторият и третият са по 90 минути.

Изпитите по математика, химия и опазване на околната среда, биология и здравно образование, физика и астрономия ще се проведат само в два модула, като първият е с продължителност 90 минути, а вторият – 150 минути.

След като изтече определеното време за даден модул, съответният лист с отговори или свитък за свободни отговори ще бъде затворен в плик и зрелостникът няма да има възможност да се връща и да работи отново върху него. Излизането от залата ще бъде разрешено след приключване на работата върху отделния модул, ако той е с продължителност до 90 минути. В случаите, когато модулът е с продължителност 120 или 150 минути, учениците ще могат да излизат след първите 90 минути. В случай че зрелостник напусне сградата, не се допуска да се върне обратно в нея до края на изпитния ден.

За настоящата учебна година няма промени в учебно-изпитните програми. По всеки от предметите учениците отговарят на въпроси с избираем отговор и на въпроси със свободен отговор. По български език и литература, чужд език, история, география и философия се изисква създаване на текст, а по математика се решават задачи. Всеки изпит се оценява с максимум 100 точки.

До 18.05.2017 г. всеки допуснат до матура зрелостник ще получи служебна бележка с информация за училищата, в които ще полага съответните изпити. Изпитните работи ще бъдат оценени в периода от 20.05.2017 г. до 04.06.2017 г. Резултатите от матурите ще бъдат обявени до 9 юни 2017 г.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *