27-годишното строителство на яз. „Самуилово” в ръцете на 4-ма собственици на неотчуждени ниви, общината ги ухажва да й продадат 15 дка максимум за по 1000 лв./дка

Община Петрич да влезе в преговори с 4-ма собственици на ниви в землището на с. Самуилово и да изкупи от тях близо 15 дка, за да може планираният още през 1991 г. язовир „Самуилово” да бъде завършен и пуснат в експлоатация – това предложение внася общинският кмет на Петрич Димитър Бръчкав на предстоящата във вторник сесия. Освен че иска съгласието на съветниците за покупко-продажбата, той очаква от тях те да се съгласят и на предложението му цената, по която общината ще изкупи нивите, да не е по-висока от 1000 лв./дка.

Проблемът с язовира, който се строи вече 27 години, изскочи на дневен ред на 28 август т.г., когато областният управител на Благоевград Бисер Михайлов с одобрението на министъра на земеделието и храните Румен Порожанов върна на Петрич 43 поземлени имота, включени в сервитута на язовира. След справка стана ясно, че за да бъде довършено строителството му и той да да бъде въведен в експлоатация, е необходимо последните 6 частни имота в района на язовира да бъдат отчуждени. Става въпрос за 2 парцела от 1725 кв.м в местността Ангелица и 3992 кв.м в м. Магилица, които са собственост на насдледниците на Андон Кличуров, 2000 кв.м в м. Конле на Христо Партенов, 1300 кв.м в м. Ангелица и 3060 кв.м в м. Конле на Данаил Сидеров, и 2779 кв.м в м. Гохче, собственост на наследниците на Стойка Караджова.

Въпреки близо 30-годишната строителна сага в момента язовирът още не е завършен, не е въведен в експлоатация и не е актуван, няма го и в кадастралната карта. Не са изградени и сспомагателните съоръжения към него. По план язовирната му стена трябва да е висока 30 м, дължината му е 300 м, ширината на короната е 5 м, а полезният обем вместимост е изчислен на 1 982 000 куб.м вода. Площите, които ще се напояват около язовира, са около 8500 дка – главно от землищата на селата Беласица, Коларово и части от гр. Петрич. Тъй като „Самуилово” не притежава характеристиките на комплексен и значим язовир, след построяването му той трябва да се актува като публична общинска собственост.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *