27 от общо 40 ученици с морбили в училище в кюстендилско село

Случаи на морбили регистрираха здравни инспектори в Начално училище „Св.св. Кирил и Методий” в кюстендилското село Раждавица точно преди ваканцията. Там се обучават близо 40 деца, предимно от ромския етнос. Според данните от РЗИ само за последната седмица са регистрирани 27 болни.

Броят на заболелите в област Кюстендил от началото на годината е 63. По общини най-много болни има в Дупница – 30, в Кюстендил – 23, в Бобов дол – 9, и в Сапарева баня – 1. Най-голям брой заболели има във възрастови групи от 5 до 9 години – 30, и от 1 до 4 години – 9.
При 16 от болните са настъпили усложнения, като един е с менингоенцефалит – възпаление на мозъчните обвивки, трима са с диариен синдром и останалите са с пневмонии и бронхити.
В училището освен от Кюстендил се обучават и ромчета от Дупница. „Повечето от тях, поне по документация се води, че имат по една доза ваксина, в тази възраст 5-9 години. Една част от тях са били контактни в училището и общежитието към него и в домашни огнища”, обявиха от дирекция „Надзор на заразните болести” в РЗИ – Кюстендил.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *