27 лв. стигна агнешкото в Сандански, в македонското село Струмица, на метри от границата, върви по 8 лв. за килограм

27 лева стигна цената на килограм агнешко месо в магазините в Сандански. Агнешките главички и комплекти вървят на цени от 6.50 до 9.00 лева за килограм охладени. По-ниска е цената на замразените – 4.50 лв., и то в големите търговски вериги. Това установи репортерска проверка в почивните дни – събота и неделя. Увеличението е с близо 40 процента в сравнение с края на миналата година, когато цената на агнешкото беше 19.50 лв.

Фермери от региона пък продават агнешко трупно месо на цена от 8 лева за килограм. „Цената на трупното месо се определя от животновъдите, а не от пазара – обясни фермерът Цветан Христов. – Отглеждам овце от десетина години. За първи път ще продаваме агнешко месо на 8 лева. Едно агне от 20 килограма излиза 160 лева. През миналата година продавахме по 6 лева на килограм”, каза Цв. Христов и допълни, че някои фермери дори пекат агнетата за клиентите си. Така, ако агнето излиза 160 лв., печено струва 230 лв. „Цената не е драстична, а е съобразена със скока на житото, фуража и брашното”, обясни фермерът. 

Хората от Санданско-Петрички регион всяка година дни преди великденските празници пътуват до съседна Македония, за да си купят агнешко, защото там цената е твърде по-ниска. Килограм агнешко месо на пазара в село Струмица, Северна Македония, на метри от границата с България, е 8.00 лева, агнешка главичка струва 2.00 лв. бройката, толкова е и цената на килограм карантия. Според справка на националната овцевъдна и козевъдна асоциация в България през последните години в дните на великденските празници се продава над 160 тона агнешко месо. 

ЛИДИЯ МАНЕВА



Подобни новини

1 Коментар

  1. Иван

    Госпожа или госпожица Манева досега не бях чувал за село Струмица което се намира на метри от границата. На 30 км от ГКПП Златарево се намира град Струмица.

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *