277 младежи от 30 страни започват във вторник обучението си в АУБ, само 5-има плащат пълната такса от 116 000 лв.

277 първокурсници от 30 държави, сред които Албания, Косово, Северна Македония, Сърбия, САЩ, Виетнам, Судан, Мароко, Египет и Бразилия, пристигат във вторник в Благоевград, за да започнат обучението си в Американския университет. С новите „зайци“ броят на държавите, от които АУБ е имал студенти от 1991 г. досега, ще надхвърли 80.

Студентите и техните родители ще бъдат приветствани от вр.и.д. президент на АУБ д-р Дейвид Еванс в спортната зала в студентски център „Америка за България“ в Благоевград. Веднага след това започва Седмицата на ориентация. До 3 септември новодошлите трябва да се опознаят, като за целта вузът е предвидил пъстра програма, включваща спортна вечер, караоке, доброволческа дейност, Вечер на талантите, информационна сесия на Кариерния център на АУБ, екскурзия в Рила планина и др. Учебната година в АУБ започва на 4 септември.

98% от първокурсниците тази година получават стипендии и финансова помощ от университета заради изключителните им академични постижения и успехи в различни сфери на науката, изкуствата и спорта. Със стипендии ще учат български студент, който вече е реализирал свой бизнес проект; спортистка, поканена да участва в националния баскетболен отбор на България, и друга с три златни медала по плуване; македонец, чийто филм е бил излъчван в национален ефир; американка, отделила над 1000 часа за доброволчество; гражданка на Йордания, основателка на приют за животни, и др. Много от  първокурсниците вече са се ангажирали с различни доброволчески каузи в помощ на деца с увреждания, в акции на Червения кръст и в културни мероприятия.

Финансовата помощ, която студентите в АУБ получават под формата на пълни или частични стипендии, студентски кредит или работа в някой от офисите на университета, е доста необходима, защото обучението в АУБ не е евтино. Останалите без помощ 2% от първокурсниците, които са 5-има студенти, ще трябва да платят за 4-годишния си курс на обучение в Благоевград немалката сума от 64 500 щатски долара, равняващи се на над 116 000 лв.

Сумата е приблизителна и не касае разходите им за храна, дискотеки, кафета и всякакви забавления. Освен това тя може да претърпи изменение нагоре, докато днешните „зайци“ получат дипломите си през 2023 г. – опцията за коригиране на задължителните такси е посочена в общите условия за прием на тазгодишните студенти.

По разбивка те ще платят за 1 г. такса за обучение в размер на 12 300 долара, което им е и най-големият харч. Следва годишната такса за общежитие, където всички, които не са от Благоевград, са задължени да живеят. Сумата за спане е различна, в зависимост от това кое е общежитието, в което студентите ще бъдат настанени, и с колко души ще делят една стая. Такса общежитие варира от 1440 долара за двойна стая в общежитие „Скапто“ 1, 1520 долара е леглото във второто студентско общежитие и 1780 долара – в „Скапто“ 3. Общежитията са зона без цигарен дим, но с достъп за хора с увреждания, в тях има различни зали за аеробика, фитнес, музика, филми, билярд и т.н., както и кухня и кафене.

Задължително студентите в АУБ всяка година плащат и по 610 щатски долара за такса „Студентски живот“. С нея се издържат студентските клубове, в които те ще се запишат, извънаудиторните академични и спортни мероприятия и др.

Разходите за хранене в университетския ресторант се изчисляват на $1200 на учебна година, а разходите за учебници – на $300. Всеки редовен студент трябва да плати депозит от $150, който може да използва за закупуването на храна от университетския комплекс. Преди години тогавашните студенти скочиха срещу този наложен им разход, но вузовското ръководство не отстъпи и той вече е в графа „задължителни“. Като компенсация АУБ ще вкара още $150 по картите на студентите, които живеят в университетския комплекс и плащат такса за общежитие.

По желание в картата за храна могат да се депозират допълнителни средства. Правят го обаче малцина студенти, защото непосредствено до общежитията има магазин от голяма хранителна верига и вечер след 20.00 часа голяма част от тях ходят на групички да пазаруват стоки на промоционални цени.

За студентите в АУБ безплатни са здравеопазването, интернетът, компютърните лаборатории и академичните консултации.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *