28-г. Г. Алуминова от Бачево сред консулите, приветствани от президента Румен Радев в Гербовата зала на „Дондуков” 2

28-годишната Гергана Алуминова, асистент на консула ни в Люксембург, бе сред почетните консули, които президентът Румен Радев посрещна в Гербовата зала на „Дондуков” 2. Младата жена бе поздравена лично от държавния глава /на снимката/.

Новината, че Гергана Алуминова е била сред почетните консули, приветствани от президента, развълнува много хора в Разложко и най-вече хората в родното й село. Те споделиха, че момичето от дълги години живее във Франция заедно с родителите си. Започнала училище в родното си село, но след това продължила образованието си в чужбина, където гради и своята кариера. Посещава родното си село всяка година по време на отпуски и хората я познават като много възпитано и интелигентно момиче. Вчера тя е отлетяла за Люксембург.

Иначе на срещата с държавния глава на „Дондуков” 2 са присъствали 71 почетни консули, представляващи България в 45 държави, както и вицепрезидентът Илияна Йотова, съобщават от президентството.

„България цени високо вашия принос за пълноценното присъствие на страната ни на международната сцена и развитието на двустранните отношения със страните, чиито граждани сте”. Това е заявил президентът Румен Радев в приветствието си към делегацията.

По време на срещата държавният глава е откроил като основен приоритет в работата на консулите защитата на правата и инициативите на българските граждани и общности в чужбина. По думите му това е особено важно за страните, в които няма българско дипломатическо представителство и където българите могат да разчитат единствено на своите почетни консули.

„Високо ценим подкрепата ви за българските детски градини, училища, дружества и църковни настоятелства, за различните инициативи и прояви на нашите сънародници по български национални поводи“, заявил още Румен Радев. „Много от вас помагат пряко на български студенти във вашите държави. Бихме оценили високо усилията да насърчавате и чуждестранни студенти да се обучават в България“, е призовал още в изказването си президентът. 

ЯНА ЙОРДАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *