Ученик от благоевградската ПМГ лети на световната олимпиада по география в Хонконг с националния отбор

Ученик от благоевградската Математическа гимназия се пребори за място в националния отбор по география и лети за световния кръг в Хонконг. Антонио Георгиев наесен ще е в 11 клас, след отлично представяне в националния кръг на олимпиадата
заедно с още 13 тийнейджъри премина специализирано обучение в олимпийския център в София и при последната пресявка бе класиран във великолепната четворка заедно с момчета от Варна и Бургас. Новината разплака от щастие учителката му в ПМГ ?Акад. С. Корольов? Ваня Стоева. ?Бихме Софийската и Националната математическа гимназия и най- добрите училища с профил география, въпреки че Антонио е с профили информатика и английски език?, щастлива е от успеха му преподавателката, която го подготвя вече 2 г.
?Забелязах, че е много любопитен, мотивиран, интересен, любознателен и му предложих да се включи в групата, която водя за талантливи деца. Преди 2 г. друг мой ученик – Мартин Манов (той завърши и миналата година с Антонио бяха в един отбор), също влезе в националния отбор, но не успя да отиде на световна олимпиада заради теста по английски, на който не се представи по най-добрия начин. Преди година на националната олимпиада Мартин стана 8-ми, а Антонио ? 12-и или 13-и. Като видя класирането (той е максималист и иска всичко да му се получава по най-добрия начин), Антонио много се ядоса и се отчая?, разказва за пътя на успеха му Ваня Стоева.
?Очаквах да вляза в първата седмица, това е националният отбор. На теста бях много добре, но на мултимедията загубих точки заради времето, тъй като за отговор на всеки въпрос имаш 1 минута, след това той изчезва?, разкри причината за личното си разочарование гимназистът. След лятната ваканция обаче продължил да ходи в специализираните часове на учителката си и на националната олимпиада тази година се класирал 4-и.
?И пак беше ядосан, че не е в топ 3!?, отбелязва с усмивка В. Стоева и допълва, че паралелно с географията Антонио се готви и по математическа лингвистика, където също две поредни години стига до националния кръг на олимпиадата, като през 2018 г. оглави класацията в цялата страна с най-висок резултат.
?Подготовката по английски за участие в международното състезание е доста по-различна от училищните уроци, набляга се на различни специализирани термини, които трябва да си се учат самостоятелно?, обяснява подробности от подготовката си Антонио Георгиев, а учителката му обобщава: ?Има нужда само някой да го нахъсва и да вярва в успеха му! Той е много мотивиран, упорит, амбициозен и последователен, затова и успява?.
Отборът заминава на 28 юли за Хонконг с треньори от София. Престоят в Хонконг е 1 седмица. Миналата година в световния кръг, който се проведе в Квебек, Канада, участваха 43 отбора със 150-200 ученици от цял свят.
?Не се притеснявам от нищо, по-скоро ми е интересна дестинацията с демографския си проблем и как се опитват да го решават. Там на малко място живеят много хора, има дефицит на водата, а и за мен е нова култура?, призна олимпиецът от Благоевград. Той разкри, че най-интересна ще му е теренната работа, която е част от олимпиадата. ?Ще ни отведат в парк и в урбанизиран район да наблюдаваме процеси, върху които след това ще имаме тест, ще анализираме проблеми и начини за разрешаването им?, обясни Антонио.
Той не е единственият ученик на учителката Ваня Стоева с отлично представяне на национални състезания и олимпиада тази година, в ниската възрастова група при учениците от 5, 6 и 7 клас Димитър Велчев е втори в националния кръг на олимпиадата, а заедно с Велико Фотев и Емил Трайков отборът на ПМГ стигна до финала на националното състезание в Стара Загора.
Антонио Симеонов Георгиев е син на социалния работник в дирекция ?Социално подпомагане? – Благоевград Мария Георгиева.
ДИМИТРИНА АСЕНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *