HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

29-г. Ив. Граховски от Кочериново: С 900 лв. на месец с жената и детето едва връзваме двата края, добре че родителите ни помагат, да поотрасне дeтeто и хващаме пътя за Гърция

Иван Граховски е на 29 години. Живее в Кочериново. Работи на бензиностанция в град Рила. Роден е през 1988 година в Дупница. Завършил е средно образование в професионална гимназия в Бобов дол, специалност “Икономика”. Баща е на 3-месечно момиченце Албена. Иван Граховски има разностранни интереси – рисува, любител фотограф е и много обича риболова.
– Здравей, Иване! Ти си млад човек с разностранни интереси и баща на малко дете. Как успяваш да съчетаваш родителството с работата и хобитата си?
– Първо ще ви разкажа за семейството си. Имам прекрасна съпруга, която ме дари с дъщеричка. Роди се на 09.12.2016 г. Кръстихме я Албена, на майка ми. Детето и съпругата ми са най-голямото ми щастие. Искам да кажа на всички хора, че животът е кратък и нека го изживеем по най-хубавия и весел начин. Радвайте се и на малкото, което Бог и съдбата са ви дали. Моят живот е изпълнен с радост – от семейството ми и от хобито ми да рисувам. Напоследък се запалих и по фотографията. Ако успея да събера пари, ще си купя професионален фотоапарат. Обичам да снимам цветя. Обичам да ходя и на риболов. Сега, след като се роди дъщеря ми, разполагам с по-малко време за това, но не се отказвам. Като ходя за риба, се зареждам с енергия, край водата релаксирам. Невинаги имам слука, но си почесвам крастата. Ходя на риба от дете. По време на риболов ми идват идеи за рисуване. Кой знае, може някога да направя изложба – снимки, рисунки…
– Откъде у теб тази страст към рисуването?
– Чичо ми рисува икони. От малък се въртях около него. “Откраднах” от него някои тънкости на рисуването. Самоук художник съм. Рисувам за удоволствие. Рисунки не продавам, а и не подарявам. Трупам ги вкъщи, та някога децата и внуците да видят какъв баща и дядо са имали.
– Какво рисуваш и каква техника ползваш?
– Рисувам графика. Нямам възможност да купувам платна и маслени бои. Рисувам пейзажи, портрети, голи женски тела. Досега съм събрал около 160 мои рисунки.
– Каза, че от малък ходиш за риба. Наясно ли си с тънкостите в риболова?
– Няма тънкости. Иска се спокойствие и търпение да чакаш рибата да клъвне. Най-готиното е, когато се върнеш с улов и метнеш рибата на скарата. Да замирише на риба и у съседите. Мечтая да си направя рибарник, но в двора на къщата на родителите на съпругата ми Павлина, където живеем в момента, няма място. В Дупница имам къща, която в момента е в ремонт, там дворът е голям и когато се преместим, се надявам да осъществя мечтата си.
– Иване, ти си глава на младо семейство с малко дете. С какви доходи живеете месечно? Стигат ли ви парите?
– Живеем трудно, като повечето семейства в България. Аз получавам 500 лв. заплата, съпругата ми взима 300 лв., нали е в отпуск по майчинство, и ако ме потърсят да ремонтирам някой компютър, ги докарваме до 900 лв. месечно. Сам се научих да ремонтирам компютри. Парите ги държи съпругата ми и тя ги разпределя. Първо се заделят пари за детето – за храна, памперси… останалото е за ток, вода телефони, и каквото остане, е за храна. Добре че ни помагат родителите, та свързваме двата края. Майка ми от дълги години живее и работи в Гърция, и тя когато може, ни изпраща по някой лев и така преживяваме.
– Пари за хобитата ти, а и да си купиш и професионален фотоапарат остават ли от месечния бюджет?
– Хобитата ми не изискват кой знае какви средства. Важното е да успявам да намеря време за тях.
– Много млади хора отиват на гурбет в чужбина. Твоето семейство има ли такива намерения?
– Има го този вариант. Като завърших средното си образование, работих в цех за зехтин в Гърция. Върнах се преди 5 години, тогава се запознах със съпругата ми и свихме семейно гнездо. Малко да поотрасне дъщеря ми и може би ще отидем на работа в Гърция при майка ми. Тук, в България, трудно се справяме с парите. В Гърция се работи здраво, но знаеш, че ще получиш добра заплата.
Записа ЙОРДАНКА ПОПОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *