3 вредни неща, които студената вода ни причинява

Горещото време предполага и консумацията на студена вода, в която търсим бързо утоляване на жаждата. Въпреки че ледът има много ползи за здравето, пиенето на ледена или студена вода може да даде само временно облекчение, а редовната консумация на леденостудена вода има и недостатъци. Какво точно се случва с организма ни?

1. Пречи на храносмилането
Консумацията на много студена вода затруднява смилането на храната, тъй като води до свиване на кръвоносните съдове. Това може да забави процеса на усвояване, тъй като храната не се смила правилно, вследствие на което хранителните вещества се губят или не се абсорбират от тялото.

2. „Отмива“ хранителните вещества
Температурата на тялото е около 37°С и когато консумираме храни или напитки, които имат много ниска температура, организмът трябва да изразходва енергия, за да регулира температурата си. Тази изразходвана енергия иначе се използва за смилане на храната и усвояване на хранителните съставки.  В резултат за организма остават по-малко от полезните вещества.

3. Увеличава се рискът да ни заболи гърлото
Консумацията на студена вода може да доведе до натрупване на слуз върху лигавицата на гърлото. Тя е защитният му слой и когато се задръсти, дихателната система е изложена на риск и е уязвима към различни инфекции. Това увеличава и риска гърлото да се възпали.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *