3 комисии на ОбС – Петрич отрязаха екскмета Чопаков в опита му да им пробута „на безценица” 1,6 дка от ликвидираната кооперация „Златен лист”

Петричката Тютюнева кооперация „Златен лист” се сблъска с категоричния отпор на 3 комисии на ОбС – Петрич общината да купи неин имот от 1562 кв.м в града.

Въпреки сърцераздирателната молба на ликвидатора и бивш кмет на Петрич Андон Чопаков общинарите да го отърват от земята със сградата в нея, които били последните непродадени, като дори сами си определят на каква цена да придобият кооперативната собственост /но по възможност тя да е в диапазона между 28 лв./кв.м и 55,50 лв./кв.м/, комисиите по териториално и селищно устройство, бюджет и приватизация и стопанисване на общинската собственост взеха твърдото решение да откажат покупката. Съветниците въобще не се впечатлиха от вметнатото между другото уточнение на Чопаков, че предлаганата от него цена е изключително ниска, тъй като пазарната оценка на земята в този имот била 695 лв./кв.м.

Според председателя на бюджетната комисия Янко Иванов причината за отказа е, че сделката е неизгодна за общината по много показатели – парцелът се намирал вътре в затворен комплекс на кооперацията и за достъп до него общината трябва да търси варианти с купуване на път от съседните парцели, целият имот бил без изградена инфраструктура, а цената всъщност била изключително висока – имотът излизал между 43 736 лв. и 86 691 лв. в ценовите граници, определени от Чопаков. Още повече че самият ликвидатор обяснил в молбата си до кмета Димитър Бръчков, че ако общината не го поиска, има и други варианти кооперацията да се отърве от парцела – щял да го предложи на 18-те собственици на околни терени да го купят по 28 лв./кв.м, а ако номерът и там не мине, да го пусне за свободна продажба по 55,50 лв.

Аналогични са причините Комисията по стопанисване на общинската собственост да откаже покупката и на смесен магазин с пивница, продаван от кооперация „Искра” в с. Първомай. Този март кооперацията решила да го обяви за продажба срещу 10 000 лв., а го предлага на общината, защото тя стопанисва другия етаж от сградата. Според общинските съветници обаче етажът просто не им трябва.

И двете точки ще трябва да се гласуват на сесията на ОбС във вторник, но е малко вероятно местните парламентаристи да залетят в посока купуване на непотребни имоти, за да се направи услуга на две кооперации.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *