3-ма благоевградчани на съд за кражба на 43 златни пръстена, с парите от продажбата им разпускат в хотел в Петрич, купуват си маратонки и анцузи

Трима благоевградчани са уличени за кражба на злато от заложна къща. На подсъдимата скамейка вчера бяха изправени Васил Димитров, Сергей Радев и Атанас Искренов, които са обвинени, че на 17 януари тази година са отмъкнали златни пръстени и гривни от заложна къща на ул. „Александър Стамболийски” № 44.

Обирът бил извършен за 1 минута от Васил Димитров през нощта, който се вмъкнал вътре през страничен прозорец на търговския обект. Крадецът успял да грабне черна бижутерска кутия и побързал да се измъкне, тъй като СОТ-ът се задействал, а той наранил ръката си на стъклото. Веднага след това отишъл при двамата си приятели в ромската махала и им показал златото. Кутията изгорили, а златните пръстени останали при него.

На сутринта продали 1 пръстен в друга заложна къща в Благоевград и с парите наели такси и отишли в Петрич, където се настанили в хотел. Там продали още 3 пръстена, купили си нови маратонки и анцузи и заминали за Сандански, където също пласирали бижута в заложна къща.

След около 10 дни тримата заминали за София, където продали още злато. Кражбата е разкрита, след като криминалистите започнали масирани проверки в заложните къщи в областта, където лъснали имената на Сергей Радев и Атанас Искренов, които представили личните си документи при оформяне на покупко-продажбата. Двамата роми посочили  Васил Димитров като тартор на схемата и той бил арестуван.

Тримата са обвинени за съучастие в кражба на злато с общо тегло 139 грама, на стойност 5610 лв. От общо 43 пръстена 32 са на Юлияна Никифорова от Бобов дол.
В ареста с постоянна мярка „задържане под стража“ е оставен Васил Димитров, който е бил осъждан за кражба. Другите двама роми са с по-леки мерки, тъй като са с чисто съдебно минало.

Обвинителният акт срещу тях е внесен от прокурор Красимир Тодоров в Районен съд – Благоевград. Тримата се признават за виновни и делото срещу тях ще се гледа по съкратеното съдебно следствие. Това бе решено вчера на провелото се разпоредително заседание.

На делото се конституираха като граждански ищци изпълнителният директор на „София комерс – Заложна къща“ АД Станислав Чупетловски и регионалният мениджър Красимир Максимов, които предявиха граждански искове за причинените вреди. Към момента те са получили 9 пръстена, които крадецът не успял да продаде.

БЕТИНА ГЕОРГИЕВА

 

 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *