3-ма бопаджии свидетелстваха на делото за клевета срещу ексченгето Евтим Каламски

Трима служители на БОП – Благоевград бяха разпитани като свидетели на   делото за клевета, което петричкият антимафиот Велизар Йовов заведе срещу бившия полицай Евтим Каламски. Ексшефът на бопаджиите Симеон Симеонов,   Димитър Бъчваров и разследващият полицай  Галя Костадинова отговаряха на въпроси, свързани основно с това как се е почувствал техният колега, след като научил, че бил набеден от Каламски в обясненията си, които даде като подсъдим за убийството на Димитър Груев от село Михнево. В последното заседание в Окръжен съд – Благоевград, провело се на 25 април 2018 г., той  категорично отрече да е нанасял удари на пострадалия и заяви, че се опитал да му вземе ключовете за колата, за да не шофира, тъй като бил много пиян и когато се пресегнал през стъклото, бил ударен от него. Каламски заяви, че няма мотив да бие абсолютно пиян човек и че случаят бил нагласен, а обвинението  сътворено от негови  колеги от полицията, тъй като станал неволен свидетел на бягството от хотел БАЦ на обявените за издирване хора на Златко Баретата Рашо и Горублянския.  Каламски разказа, че той и колегата му били изпратени от дежурния офицер да окажат съдействие на Венцислав Йовов от РЗБОП. При проверката двама мъже скочили през терасата. Каламски успял да залови единия от тях, който се оказал Горублянския, но Рашо избягал, въпреки че изходите на Петрич били блокирани.  След това Каламски дочул, че това било  постановка за сплашване и полицаите им взели 30 000 евро в Дупница. Имало и проверка на Инспектората по случая, но Каламски така и не бил потърсен за обяснения. После се пуснал слух, че Йовев е платил 25 000 евро,за да остане на работа. Според Каламски него го изкарали виновен за случая с Груев, тъй като  преди това се оказал на неподходящото място -в хотел БАЦ. В първоначалните показания на свидетелите той не бил намесван, но после дошли полицаи от Благоевград и започнали да провеждат разпитите. Петричкият антимафиот Велизар Йовов научил за изявленията в съда на Каламски от свой познат след няколко месеца. Сам подал сигнал в прокуратурата и поискал да бъде извършена проверка, която приключила с отказ от образуване на наказателно производство,след като е установено, че твърденията на Каламски са неверни. На същата проверка била подложена и разследващата полицайка Галя Костадинова, която също се почувствала засегната. „ Йовов не можеше да повярва, че Каламски е казал тези неща. След като бе образувана проверка, давахме обяснения пред „Вътрешна сигурност“ . Адвокатът на Каламски разпитва подробно разследващата полицайка как се е чувствал Йовов, бил ли е в стрес, ходил ли е на психолог, вземал ли е лекарства и т.н. Въпроси имаше и по отношение на разследването за инцидента в село Михнево.

„Аз бях само 1 ден разследваща по случая и съм изпълнявала разпореждания на окръжния прокурор Христо Георгиев. Случаят бе поет от следовател, както се процедира, когато има замесен служител на МВР”, отговори  Галя Костадинова. Каламски пък я попита къде е изпратила преписката с първоначалните обяснения, но разследващата полицайка заяви, че тя не е снемала обяснения. „Тези обяснения ги няма“, каза Евтим Каламски, който обжалва 9-годишната си присъда затвор на първа инстанция пред САС. 

След разпита на тримата антимафиоти делото бе отложено за събиране на други доказателства. Велизар Йовов претендира за обезщетение от 10 000 лв. за неимуществени вреди за това, че бил злепоставен в очите на колегите и приятелите му, а достойнството му накърнено. Галя Костадинова също е завела частно наказателно дело за клевета срещу Евтим Каламски, който доскоро беше съветник в ОбС – Петрич.

БЕТИНА ГЕОРГИЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *