HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

3-ма известни благоевградчани отслабнаха без диети и без гладуване

Директорът на Националноосигурителния институт в Благоевград Илиян Георгиев и болничният шеф д-р Огнян Митев са пример за здравословно отслабване, и двамата свалили по повече от 20 килограма и вече втора година успяват да поддържат добра форма. Началникът на хирургично отделение в МБАЛ – Благоевград д-р Димитър Димитров също е фен на здравословния начин на живот. И тримата споделят, че не гладуват, не спазват строги диети, но внимават с какво се хранят и поддържат формата си с много движение и спортуване.

Директорът на НОИ – Благоевград Илиян Георгиев, който е и зам. председател на Общинския съвет, е 40-годишен, баща е на две деца – тийнейджърка и 6-годишен син. Той е пример за природосъобразен начин на живот, не пие никакъв алкохол и от няколко месеца и не пуши. Резултатът е впечатляващ, той е висок 1,90 м и в момента тежи 87 килограма. За изминалите 6 месеца е свалил над 10 килограма.

„Поддържам добрия тонус със спортуване, натоварвам тялото си 3 пъти седмично с тренировки по един час бокс, така се разтоварвам от напрежението”, разкри Илиян Георгиев и поясни: „Всяка вечер се разхождам, най-често в парк Бачиново. Внимавам какво консумирам, важно е не количеството, а балансираното хранене, пия повече от 2 литра вода на ден. Водата подпомага метаболизма на организма и води до по-лесното му очистване.

Реших да променя начина на хранене, след като достигнах 103 килограма преди две години. Започнах да се храня основно със зеленчуци и плодове – ябълки и банани, ограничих тестените изделия, пържените ястия и сладкишите. Пиех много чай с мед, така регулирах теглото си до 87 килограма и в момента поддържам това тегло, зимата за кратко покачих малко, но веднага коригирах теглото си. Преди 4 месеца си позволявах да изпия по 1-2 бири с приятели, но сега не употребявам никакъв алкохол, успях да откажа и цигарите. Чувствам се с добър тонус, много ми помагат и тренировките, обучавам и децата си да спортуват – плуване и тенис, допълни Ил. Георгиев. „При бокса се горят много калории, доста е натоварващо, защото се движи цялото тяло. Препоръчвам на всеки, който има нужда да коригира телесното си тегло, да спортува, така се поддържа и сърдечносъдовата система”, категоричен е шефът на НОИ.

Началникът на хирургия д-р Димитър Димитров, който преди 10 години е пушил по повече от 2 кутии цигари на ден, в момента не пуши, не пие алкохол, позволява си само на празник да изпие по една чаша бяло вино. Той поддържа тегло около 87 килограма вече трета години, дори на моменти е стигал до 77 килограма. Решил да отслабне, когато достигнал до 97 килограма, висок е 1,86 м.

„Спортувам активно, ходя на фитнес два-три пъти седмично, правя кардиоупражнения, тренирам най-малко по 2 часа на ден. Не спазвам строга диета и не гладувам, напротив, храня се редовно, но правилно, без мазнини и тестени изделия”, каза хирургът, който е в операционната зала по 8 часа дневно.

Ето какво посъветва д-р Димитров: „Тенденцията по затлъстяване на населението в нашата страна е опасна, нареждаме се на пето място в Европа по затлъстяване на децата. Дали ние и децата ще страдаме от наднормено тегло, зависи изцяло от нас. Лично аз ограничих белия хляб и сладките изделия, пържени храни, колбаси и други силно преработени храни – полуфабрикати и бърза храна. Основно се храня със салати, плодове и бяло месо. Какво количество храна дневно ще погълне всеки зависи от възрастта и здравословното състояние. Познавам хора, които със строгите диети постигат бърз, но временен ефект, свалят близо 15-20 килограма за 3-4 месеца, но след спирането покачват отново теглото си. Храненето трябва да бъде балансирано и рационално, със съчетаване на всички хранителни вещества, от които има нужда организмът – въглехидрати, белтъчини, мазнини.

Медицинската статистика сочи, че в Благоевград много често колегите от спешно отделение обслужват млади хора, предимно тийнейджърки, студентки и млади жени, които гладуват, за да отслабнат, и колабират. Неправилната диета води до стресови ситуации за организма. Гладуването освен че е опасно, води и до затлъстяване, защото един организъм, който е тормозен с периоди на гладуване и неправилно хранене, обърква регулацията си и обмяната на веществата.

Директорът на МБАЛ – Благоевград д-р Огнян Митев също свали повече от 20 килограма от теглото си със здравословно хранене и физически упражнения, предимно разходки около 3 км дневно. От една година всеки ден на обедната си почивка излиза на разходка до центъра на Благоевград, тя се е превърнала в неговото хоби, независимо дали е лято или зима, избягва да се движи с автомобил, твърди, че поддържа добра форма и изразходва енергия чрез много движение.

„Режимът ми е с колкото се може по-големи количества пресни зеленчуци и плодове, млечни продукти и адекватно физическо натоварване”, разкри д-р Митев.

Болничният директор, който два пъти в седмицата работи и в акушеро-гинекологичното отделение, не пропуска закуската, храни се редовно, като се съобразява с хранителните продукти, пие кафе и много вода – над 1,5 литра.

Той посъветва при всички случаи, когато човек се захване с диета или със схема, която довежда до промяна на обичайния му начин на живот, ако има някакви заболявания, задължително да се съветва с личния си лекар или специалист диетолог.

СЛАВА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *