3 медицински центъра в Пиринско ще ваксинират деца от 5 до 11 г. срещу Ковид-19

Ваксинирането срещу Covid-19 при деца на възраст от 5 до 11 г. на територията на област Благоевград ще става в 3 временни имунизационни кабинета, съобщиха от РЗИ. В Благоевград ваксини на деца ще се правят в сградата на поликлиниката от лекарите в групова практика „Симпатия“ на д-р Тачова, в Петрич – в Медицинския център на д-р Антонов, и в Гоце Делчев – в Медицински център АРТРО на д-р Попов. Имунизацията ще се извършва в присъствието на педиатър.

„В нашата групова практика и досега предлагахме коридор за ваксиниране на възрастни срещу Ковид-19. Очаквам указания от здравното министерство за имунизирането и на децата. Моите колеги са педиатри и са подготвени. Много е важно да се проведе активна кампания за имунизация на децата, тъй като ваксините предпазват от постковидни усложнения. При голяма част от подрастващите в горните класове, които изкараха коронавируса, установихме странични ефекти – като миокардит и перикардит. Ваксините предпазват от тези неблагоприятни странични ефекти”, категорична е д-р Тачова.

Първата доставка от 18 000 дози от ваксината на „Пфайзер“/“БионТех“, предназначена за деца от 5- до 11-годишна възраст, пристигна вчера в столицата. Засега това е единствената ваксина, която е одобрена за употреба при деца над 5-годишна възраст, като отново е в две дози. Възможните странични реакции са като при възрастните. Флаконът на ваксините за деца от 5- до 11-годишна възраст е по-различен, отколкото за останалите възрастови групи, тъй като педиатричната доза е една трета от тази за възрастни. Предвижда се да бъде разработена и публикувана схема за прилагането й.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

3 Коментара

 1. Кой ще носи отговорност?!

  Чия ще бъде отговорността за последствията от ваксинацията на децата?!

  Лекаря, който преглежда и поставя ваксината ли?!
  Родителите ли?
  Детето ли самичко ще си носи отговорност, че се е съгласило да го боцнат?

  Всички, които са учили биология са наясно, че РНК (рибонуклеиновата киселина, също като ДНК – дезокси рибонуклеиновата киселина) има отношения към генетичния строеж на човешкото тяло и към имунната система!

  И като вкарваме чужда РНК – природната имунна система се обработва с благородната цел да се противопостави на „вирусите“?!
  Хубаво, но защо обработената естествена имунна система НЕ устоява на последващо заразяване с други вируси.
  Ангел Кунчев: ваксината предпазва от тежко протичане на болестта, но иначе си се заразявате.

  Видяхме от училищните тестове – сред децата НЯМА заразени.

  Кой д-р Тачова, ще носи отговороност за децата?!

  Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *