HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

3 напитки, които да избягвате в жегите

Лятната жега предразполага към неистово желание да изпием нещо ледено, което да утоли жаждата ни. Най-често посягаме към напитки, които погрешно мислим, че ще задоволят жаждата ни и ще ни разхладят.
Вижте кои напитки не трябва да пиете през лятото, защото ще дехидратират организма ви. Това е не само непрепоръчително в горещините, но може да е и опасно за здравето.

Алкохол
На плажа сте, лятното слънце ви пече, а единственото, за което жадувате в този пек е една ледена бира. Защо не и една запотена чаша бяло вино или сладък коктейл?
Вариантите за алкохолни изкушения са много, но нито един не е препоръчителен през летните жеги. Алкохолът дехидратира организма много рязко. Дори да мислите, че бирата не се брои за алкохол и че ще ви хидратира, тя всъщност действа като диуретик.
Внимавайте да не изгубите ценните течности в организма си, особено в най-топлите дни на лятото, защото може да се сблъскате със сериозни здравословни проблеми, провокирани от дехидратацията.

Кафе и чай
Кафето и чаят си вървят с пълна сила целогодишно. Те са напитки, от които много хора не могат да се откажат. Факт е, че отказването от тях е трудно, особено рано сутрин, но през лятото е препоръчително да бъдат силно редуцирани.
Кафето и чаят са диуретици, които дехидратират тялото и повишават риска от здравословни проблеми. Редовната консумация на кафе и чай в горещините пречи на нормалния прием на течности като значително намалява тяхното количество, провокирайки ускорена диуреза.
Ако все пак не можете да се откажете от тях, пийте повече вода заедно с кафето или чая.

Газирани напитки
Газираните напитки са едни от най-често консумираните през лятото. Това е така, защото обикновено са леденостудени, а газовите балончета освежават и разхлаждат.

Безалкохолните напитки обаче повишават многократно риска от диабет, а освен това противно на очакванията те обезводняват организма.
Мислите си, че ще утолите жаждата си с една кола, но скоро след изпиването ѝ сте по-жадни отпреди. Това се дължи на добавените изкуствени подсладители, които са десетки, дори стотици пъти по-сладки от обикновената захар.
Изследванията са установили, че газираните безалкохолни напитки влошават лятната дехидратация на организма и повишават риска от бъбречни заболявания и увреждания.

Лекарите и учените съветват, ако толкова много ви се пие нещо студено и сладко, направете си натурално газирана вода с парченца пресни сочни плодове в нея. Добавете малко листа от мента, лъжичка мед или стевия и ще получите много по-здравословна и истински освежаваща напитка.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *