3 продукта водят до рак

Ракът на дебелото черво е най-често срещаният рак на стомашно-чревния тракт. Той се провокира от комплекс от причини, включително наследственост и хранене. Според учените яденето на определени храни многократно увеличава риска от чревни тумори. Канцерогенни свойства са открити в газираните напитки, пуканките, консервите, брашното, както и изкуствените подсладители. Онколозите съветват да сведем до минимум консумацията на тези храни. Има продукти, чиято канцерогенност по отношение на червата е доказана. Те са включени от Световната здравна организация в списъка на канцерогените от първа степен.

1. Преработено месо
Колбасите и беконът съдържат натриев нитрит, който причинява патологични промени в чревната лигавица и стимулира появата на атипични клетки, чийто растеж образува тумори.

2. Червено месо
В същото проучване рискът от рак е оценен с редовно включване в диетата на червено месо под всякаква форма (пържено, задушено, на скара). Канцерогенността на продукта е два пъти по-ниска от тази на преработеното месо, но не трябва да се консумира всеки ден.

3. Алкохол
Етиловият алкохол има увреждащо действие върху лигавицата на стомаха и червата. Редовната употреба на алкохол допринася за развитието на туморни образувания. Това се потвърждава от проучвания на специалисти от Националния институт за рака в САЩ.
В малки количества алкохолът намалява риска от развитие на сърдечносъдови заболявания, но вероятността от рак на червата се увеличава. Особено опасна за чревната лигавица е бирата.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *