3 станции за мониторинг, инсталирани от общинските съветници от ПП „Партия на Зелените“, показаха: Сутрин въздухът е най-мръсен в центъра на Благоевград

Общинските съветници от ПП „Партия на Зелените” създадоха мрежа за независимо измерване на чистотата на въздуха в Благоевград.

Представителите на третата по сила група в ОбС инсталираха 3 станции, чиито данни могат да бъдат следени в реално време на специално създаден сайт. Станциите са разположени в кв.”Запад“, кв. ”Еленово“ и  една  е поставена в центъра на града. Ако замърсяването превишава допустимите норми, знакът на станцията се оцветява в червено.

Местните парламентаристи Андон Тодоров, Цветозар Балабанов, Васил Александров и Александър Стойков са поръчали и още станции, но доставката им се бави, тъй като се доставят от чужбина.

Идеята  им е във всеки квартал на града да има поставена станция, така че във всеки един момент да се вижда на картата каква е чистотата на въздуха в Благоевград.

На измервателните устройства се забелязва, че сутрин най-мръсен е въздухът в централна градска част, където има изгорели газове от автомобили, и строежите около Трето ОУ.

“Беше време да стане ясно, че живеем в газова камера. Съдът на ЕС осъди България за лошото качество на въздуха. А Благоевград е лидер в това отношение. Причините са ясни: сякаш незаинтересована власт – законодателна  и изпълнителна. Последствията също – стари коли, ниска енергийна ефективност, примитивно отопление, нечовешки условия за живот”, твърдят общинските съветници от ПП“ Партия на Зелените“ .

Досега мрежа за наблюдение на въздуха в реално време е имало само за територията на София, но станции има в цял свят. Сега за първи път има и в Благоевград.

Скоро ще има създадена група във Фейсбук, за да може заедно да отстоим правото ни на чист въздух.

Данните от станциите са достъпни в реално време, 24 часа в денонощието, и в делник, и в празник.

Ето и сайта, в който може да проверите във всеки един момент чистотата на въздуха в Благоевград:

http://airblagoevgrad.info/

ИВАН ПЕТРОВ

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *