Ако следвате естествения ритъм на тялото си, ще установите, че през лятото нямате нужда от тежки и прекалено питателни храни. Ето защо в следващите редове ще ви предложим няколко леки ястия, които са полезни, нискокалорични и засищащи. Кои са те?
Златна пилешка супа с куркума
Необходими продукти:
- 2 броя обезкостени пилешки гърди без кожа (филе „пеперуда“)
- 1 малка консерва нахут (ако нямате нахут, може да го замените с бял боб)
- 1 литър пилешки бульон
- 2 сладки картофа
- 1 глава лук
- 2 моркова
- 2 с. л. зехтин
- 1 ч. л. смлян джинджифил
- 1 малка консерва кокосово мляко
- 150 г зеле (или шепа спанак)
- 2 скилидки чесън
- 150 г зелен грах
- 1 нарязана чушка
- куркума
- щипка мащерка
- стрък целина
- кимион
- сол
- черен пипер
Добавете зехтина в подходящ тиган или голяма тенджера на среден огън и запържете лука, морковите и целината за 3-4 минути или докато лукът стане полупрозрачен. Разбъркайте чесъна, джинджифила, кимиона, куркумата, мащерката и гответе още минута-две. След това добавете бульона, пилето и нарязаните сладки картофи. Оставете да къкри на средно силен огън с капак за 20-25 минути, за да се сготви напълно месото. Извадете свареното пиле от тенджерата и го наситнете с 2 вилици върху дъска за рязане. Добавете месото обратно в тенджерата и сложете нахута, зелето и кокосовото мляко. Оставете да къкри още няколко минути, за да се затопли нахутът. Овкусете и подправете със сол и черен пипер.
Тосканска доматена супа
За нея ще ви трябват:
- 1 голяма консерва домати
- 1 глава лук
- 1 скилидка чесън
- 2 моркова
- 1 литър зеленчуков бульон
- 1 малка консерва нахут (ако нямате нахут, можете да го замените с бял боб или маслен боб)
- 150 г крутони (или нарежете на кубчета еднодневен или стар хляб, за да сгъстите супата)
- 2 ч. л. зехтин
- 30 г пармезан
- шепа босилек
- сол
- пипер
Сложете зехтина, заедно с нарязаните на кубчета моркови и лук в голям съд на средно висока температура. Запържете, докато лукът стане прозрачен. Разбъркайте чесъна и гответе още 1 минута. Междувременно добавете консервираните домати в голяма купа и ги намачкайте на ръка. Добавете ги в тенджерата, заедно с бульона, нахута и босилека. Задушете и тогава добавете хляба. Задушете докато хлябът омекне. Добавете ½ от супата в блендер и пюрирайте до гладкост. Разбъркайте обратно, заедно с останалата част от супата. Сервирайте с пармезан, зехтин и още листа пресен босилек.
Салата с круши, орехи и горгонзола
За нея ще ви трябват:
- 250 г рукола
- 2 средно големи круши
- 1 ч. л. наситнен копър
- 30 г орехи
- 60 г сирене горгонзола
- 50 г къпини (можете да използвате семена от нар или сушени боровинки)
- 1 ч. л. готов балсамов винегрет
- сол
- черен пипер на вкус
Измийте вашата рукола, ако е необходимо. Нарежете и добавете всичките си съставки за салата в голяма купа. Разбъркайте и сервирайте.
Да ви е сладко!