Refan-728×90-July-2019

30 благоевградчани в най-големия випуск на АУБ от 12 г. насам, сред тях дъщерята на полицая Й. Латинов – Мариела, на съдия Вл. Пензов – Румяна, 7 абитуриенти от Математическата…

“Постихнахме страхотен успех, имаме най-големия випуск от 12 години насам”, обяви вр.и.д президент на Американския университет в България проф. д-р Стивън Съливан при откриването на новата, 28-а академична година. Първокурсниците на висшето училище, ситуирано в Благоевград, са 251, от които 169 българи. По този повод от АУБ отчитат ръст от 56% на родните студенти. Сред тях са и 30 благоевградчани, възпитаници на Езиковата, Математическата, Професионалната гимназия по икономика.
За колебанията си дали да учи в университет в страната ни, или в Австрия сподели една от отличничките на тазгодишния випуск на ЕГ “Акад. Л. Стоянов” Мариела Латинова, дъщеря на полицейския служител Йордан Латинов:
“Реших да остана в България. Ние, младите хора, сме носители на промяната и трябва да я направим”, каза Мариела. Тя допълни, че засега се е насочила към изучаването на икономика и политически науки, и само от нейния клас /12 “б”/ приетите в АУБ са 7.
Към бизнес администрация пък се ориентирали Елена Калинова от випуск 2018 на ПМГ “Акад. С.П. Корольов” и Ина Манолова от Езиковата гимназия.

“В езиковия център тук изкарах всички нива на английски до C2. Ще уча бизнес администрация и журналистика. Сбъднах детската си мечта”, призна възпитаникът на Математическата гимназия Кристиян Начев, а съвипускничката му от ЕГ Лиляна Терзиева заяви, че все още се колебае между новата специалност на Американския университет – психология, бизнес администрация и журналистика.
“Не исках да уча в български университет, но и не исках да ходя в чужбина. Така избрах АУБ – хем съм си в родината, а в същото време все едно съм в чужбина”, сподели Лиляна.
Че много държала да остане в България, призна и Михаела Кафеджийска. Самата тя е сред най-изявените ученици на Езиковата гимназия. Дълго време тя бе капитан на училищния отбор по реч и дебати на английски език, завоювал множество успехи на национално и международно ниво, а сега е избрала да учи европеистика и френски език в АУБ.

Сред новопостъпилите студенти от Благоевград е и Емануела Керенчева, завършила наскоро с отличие Професионалната гимназия по икономика “Иван Илиев”. Като неин кавалер се изяви първенецът на випуск 2015 на ПГИ Добрин Стоилов, четвъртокурсник по бизнес администрация, информационни системи и журналистика в АУБ.
Сред първокурсниците е и дъщерята на районния съдия Владимир Пензов – Румяна, която завърши с отличие Езиковата гимназия в Благоевград. В АУБ ще учат децата на известни бизнесмени като сина на банскалията Атанас Фурнаджиев, управител на “Форд Мото Пфое” и вицепрезидент на БФС – Атанас Фурнаджиев-младши, както и Ивет Петрова, дъщеря на изпълнителния директор на най-голямата компания за фасилити мениджмънт в страната “Мундус сървисиз” Лъчезар Петров. В АУБ има студенти с артистична мая, като внука на известната българска естрадна певица Маргарита Хранова – Иван Бойчев, и българина Теодор Буркхард, който се прослави с участието си в германското шоу “Тhe voice kids”.
Първокурсниците на висшето училище са от над 30 държави: САЩ, Германия, Украйна, Бразилия, Мексико, Египет и много други, като за пръв път има и представител на Палестина. Сред чуждестранните студенти има медалисти от олимпиади по литература, двукратни шампиони по баскетбол, доброволец от Корпуса на мира и др.

Близо 100% от първокурсниците са получили стипендии или финансова подкрепа от университета, като пълните стипендианти са 30 на брой.
Наред с проф. д-р Стивън Съливан студентите приветства и президентът Росен Плевнелиев, който от миналата година е специален посланик на АУБ. Той подчерта, че университетът бележи ръст от 33% в приема си, като и че дава самочувствие на България. “АУБ е най-добрият университет в страната ни и това не е само мое мнение, а се потвърждава от статистиката и рейтинговата система на Министерството на образованието и науката”, каза още Р. Плевнелиев и пожела на академичната общност още по-големи успехи.
По традиция академичната 2018/2019 г. бе открита с пикник в кампус “Скаптопара”. Проф. Съливан и Р. Плевнелиев срязаха ефектната торта под формата на разтворена книга, а младите хора насядаха по тревата и разговаряха помежду си в непринудена атмосфера.
СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *