30 бона прибира помощник-треньорът на ФК „Банско“ Ив. Топузов, оправдан за черно тото

30 бона прибира оправдан за черно тото футболист! След като не са намерени доказателства да е уговарял мачове и е оневинен, на Иван Топузов е присъдено обезщетение за незаконно обвинение. Това става ясно от решение на Софийския градски съд, съобщава България днес.

Развръзката идва близо пет години след погването на Топузов от прокуратурата. По онова време той още е играч във ФК „Банско“, а сега вече е помощник-треньор в клуба. Самият той се жалва, че обвиненията са се отразили на кариерата му, изпаднал е в депресия и не е можел да внася пари в семейната хазна. Страданията си оценява на 100 хил. лв.

Съдия Стефан Шекерджийски приема, че обвиненията срещу Топузов са незаслужени и са уронили доброто му име и авторитет, но присъжда само 30 процента от поисканата сума. По делото се обсъжда цялостното отражение на предприетото наказателно преследване върху живота на футболиста – семейство, приятели, професия. В килията той получава разстройство в адаптацията с тревожнодепресивни симптоми.

Случаят добива широк обществен отзвук, тъй като гръмва в медиите. Като доказателство са приложени медийни публикации. Прокуратурата оспорва, че няма общо с популяризирането на обвиненията за черно тото, но Темида не е съгласна. Разгласяването, дори да не е станало по инициатива на прокуратурата, е пряка последица от повдигнатото от нея обвинение, категоричен е съдът.

Положението се утежнява още повече, тъй като Топузов живее в малък град, където всички се познават. Нормално е да се приеме, че по време на цялото наказателно производство обвиненият изпитва неудобства, чувства се унизено, притеснен е и е несигурен. Накърняват се моралните и нравствените ценности на личността, както и социалното общуване, коментират още магистратите.
Те пресмятат, че на Топузов са повдигнати обвинения през декември 2018 г., а делото е внесено в съда през 2019 г. През 2021 г. е оправдан на първа инстанция, а през юли 2023 г. Апелативният спецсъд потвърждава.

Според обвинението Топузов е бил част от престъпна банда заедно с шефа на клуба Йордан Байряков и футболиста Любомир Витанов. Групата действала от май 2015 г. до декември 2018 г., като имала за цел да получава облаги, за да повлиява на резултати от мачове от „Б“ групата, твърди прокуратурата. В обвинителния акт са цитирани конкретни двубои – с „Нефтохимик“ (Бургас) и дублиращия тим на „Лудогорец“.

Решението не е окончателно и може да се обжалва.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *