30-годишна концесия иска от община Благоевград новият собственик на „Картала“ Лъчезар Динчев

30-годишна концесия е поискал от община Благоевград новият собственик на ски център „Картала“. Хотелът и кабинковата въжена линия, на която преди години вися премиерът С. Станишев, бяха купени през януари от оръжейния бос от Сандански Лъчезар Динчев. Тогава „Армако“ АД придоби дълга на Ил. Ризов към „Прима Инвест БГ“ и влезе в дружеството със 77% от дяловете.

Наскоро, след няколко отлагания, се е провела среща на представители на новия собственик и кмета на Благоевград Атанас Камбитов, на която от „Армако” заявили желание за по-дълга концесия с мотива, че имат дългосрочни инвестиционни намерения. Искането за концесия вече е внесено официално в община Благоевград преди дни от името на „Прима Инвест БГ“ ООД с управители Илия Ризов и Владимир Александров, и съдружници община Благоевград, „Армако“ АД и „Прима ФР – Илия Ризов“. В обекта община Благоевград все още държи 8% във вид на апортна вноска, делът на Ил. Ризов е 15%. 

Историята на ски център „Картала” започва през 80-те години на миналия век с изграждането му в курортния комплекс „Бодрост” над Благоевград. Тогава около 190 декара от Държавния горски фонд са предоставени за целта на община Благоевград. През 2006 г. благоевградският бизнесмен Илия Ризов чрез фирмата си „Прима Инвест БГ” ООД става съдружник на общината и получава 1488 кв.м общинска земя при началната станция на кабинковия лифт, 4-етажната прилежаща сграда и урегулирани поземлени имоти за подстанция и помпена станция, а делът на общината е на 4215 кв.м в местността Картала, предназначени за подземни гаражи. „Прима Инвест БГ” ООД получи разрешенията за строеж на кабинковия лифт през 2006 г., но още през 2007 г. прокуратурата е сезирана, че строителните разрешения са издадени без оценка за въздействие на околната среда, не била изградена проектираната междинна станция на четириседалковия кабинков лифт с обща дължина 3200 м при 1000 м денивелация, освен това незаконно е вдигната част от началната станция на лифта върху общински терен без съгласие на общината, която по онова време се ръководи от кмета Лазар Причкапов.

През септември 2008 г. незаконният лифт е пуснат в експлоатация, преди да бъде тестван и да получи разрешение за ползване. Със случая се заема Върховната административна прокуратура с подкрепата на неправителствените организации от Коалиция „За да остане природа“. 

През март 2011 г. делото по незаконното строителство на Картала бе прекратено заради пропуснат от прокуратурата срок за обжалване.

След като още в първите години Ризов спира да обслужва кредита, в опит да уредят финансовите си взаимоотношения с него, от банката многократно правят опити чрез общината да осигурят по-добро покритие на отпуснатия и необслужван кредит, затова се стига до споразумение да се предприемат действия по узаконяване на допуснатите незаконни действия в обекта. Помага тогавашният кмет Костадин Паскалев, който съдейства за извършване на ОВОС-а и изготвяне на съответните документи за урегулиран поземлен имот за началната станция на кабинковия лифт, като вече е включена и незаконно застроената общинска част.

Вноски за покриване на кредита в банката обаче така и не постъпват и през 2011 г., само година след официалното откриване на ски център „Картала”, банковата институция слага ръка върху обекта, а малко по-късно започва продажба и на частните имоти на Илия Ризов.

През ноември 2015 г. банката дава под наем ски центъра за 3 г. на частни лица. За управител е назначен Евгени Руйков, който обявява доста амбициозни планове за курорта Картала, включващи направата на нови писти под връх Исмаилица, където се намира и последната станция на прословутия кабинков лифт, но така и нищо не се случи.

Миналата зима ски центърът за пръв път остана затворен. Явно междувременно банката е водила преговори и с Лъчезар Динчев, за да се стигне през януари до продажбата на зимното бижу на Благоевград – ски център „Картала”, само на 27 километра от града.

„Възможно е да не  успеем да внесем предложението за концесия на предстоящата сесия в края на август заради краткото време и огромната работа, която трябва да се свърши“, обясни кметът на Благоевград Атанас Камбитов. Той посочи, че ако се наложи, ще иска насрочване на извънредна сесия по темата, за да не останат благоевградчани и любителите на зимни спортове втора зима без възможност да ползват „Картала”.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *