30-г. майстор от Крупник Ив. Кюпов: Ножарството ми е хоби от 5 г., но се превърна в занаят, щастлив съм, че държа хляба в ръцете си

Ножът се е превърнал в неразделна част от човешкия бит, предмет, съпътстващ ни през целия живот. Той може да бъде домакински, ловен, армейски, ритуален, сувенирен и т.н. Изработването на качествен нож изисква солидни умения и майсторлък. Занаятът присъства и е уважаван в редица култури по целия свят.
Ножарите в България са малко. Един от начинаещите мераклии да запази традицията за изработване на ножове е Иван Кюпов. Той е на 30 години. Роден е в село Крупник, любовта го намира в Симитли, където е женен и има прекрасна дъщеря. Той не е потомствен ножар. Започва да се занимава с ножарството като хоби преди около 5 години. Лека-полека се запознава с тънкостите на занаята.

“Изработвам различни ножове с естествени материали. Човек се увлича от магията на това изкуство, защото направата на качествен нож е своеобразно изкуство. За мен създаването на ножове е уникален занаят. Ножовете винаги са ми били страст за притежание. Започнах да се уча от клипове в интернет, четях книги, статии. Започнах с един шлайф и една бормашина. Правех за мен и за брат ми – главно ножове, които не бяха за завиждане. В началото за един месец правех един нож. Сега, за да стане добър ножът, ми отнема седмица”, разказва Иван, докато прави нож, който ще изпраща в Америка на приятел.
“Стоманата купувам от България. Специална ножарска стомана, купува се на листове и се разкроява според модела, който ще се изработва. За дръжките използвам украински материали, за ловните, спортните и касапските ножове използвам слонова кост и други материали. Обкова го правя сам. Правя и ковани ножове”, допълва той.
“Само за 5 години усвоих много тънкости в занаята и съм много доволен. В групи в социалните мрежи слагам снимки на моите изделия и съм щастлив, че получавам одобрението на много хора. Много поръчват специално за себе си ножове. Ловджия съм, много приятели ловджии също поръчват, защото един уважаващ себе си ловец трябва да има хубав нож задължително”, казва самоукият ножар.

“Търсят ме за изработката на подаръчни ножове, за нестандартни модели, както тези с шарените дръжки. Изработвам сам и калъфите. Боядисвам сам кожата, правя орнаменти”, разказва майсторът.
“Докато ръцете ми са здрави, ще правя ножове”, казва Иван, като се надява скоро да се сдобие с нови, модерни машини и да изработва произведения на изкуството. “В ума ми се въртят нови и нови идеи за модели ножове, за гравюри и украса. Щастлив съм, че държа хляба си в ръцете. Ножарството е мъжки занаят, аз съм щастлив, че реших да правя точно това – засега като хоби, след години кой знае…”, допълва Иван Кюпов.
ИВАН ИВАНОВ

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *