30 лева компенсаторна такса за “забравилите” да се снабдят с винетка

Шофьорите на коли, които не са си купили винетка ще плащат по 30 лева компенсаторна такса, обяви пред “Сега” министърът на регионалното развитие Петя Аврамова.

Така срещу таксата шофьорите ще могат да продължат пътуването си. За тежките превозни средства “компенсацията” ще е 70 лева.

Този тип такси се въвеждат най-вече заради транзитните пътувания, когато МПС-то просто преминава през България, поело за другаде.

От пътната агенция от години твърдят, че транзитните шофьори често “пропускат” да платят пътната такса у нас и от това държавата търпи сериозни загуби.

Друго нововъведение е уикенд винетката. Плащането на такава такса ще даде шанс на т.нар. неделни шофьори, които рядко ползват републиканските шосета, да не дават излишни пари за по-дългосрочни винетки.

Министър Аврамова съобщи, че уикенд винетката ще струва 10 лева и ще важи за времето от 12:00 часа в петък до 23:59 часа в неделя.

От 1 януари догодина трябва да заработи новата толсистема, чрез която пътните такси ще се събират по електронен път. Така от Нова година досадните стикери, които досега лепяхме по стъклата на автомобилите, ще отидат в историята и ще бъдат заменени от виртуални електронни винетки. Цените се запазват като тазгодишните.

През август пък е планирано да заработи същинската толсистема, която ще таксува тировете според изминатото разстояние. Очаква се приходите от пътни такси да се увеличат в пъти след въвеждането на толтаксата.

“Системата, която внедряваме, е сред най-модерните и гарантира, че няма как през страната да премине товарен автомобил, който да не плати”, обясни министър Аврамова.

Система за сателитно проследяване на автомобилите ще засича номера на всяко превозно средство и дали то е с платена пътна такса.

Освен това ще има и наземен контрол – 105 автомобила на пътната агенция, оборудвани с камери и GPS, ще ловят нарушители и ще събират такса “компенсация”.

Колите на Агенция “Пътна инфраструктура” ще са снабдени с ПОС терминали, така че неизрядните шофьори да плащат веднага с дебитна или кредитна карта.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *