30 македонски политици с обвинения за погрома над парламента

Над 30 човека, включително 5 членове на опозиционната партия, ще им бъдат повдигнати обвинения, свързани с нападението над парламента миналата година, съобщи главният прокурор на страната.

Няколко човека пострадаха по време на кървавият бунт, който беше предизвикан от повече от 100 националисти. Те нахлуха по време на заседание на 27-ми април миналата година. Протестиращите бяха против гласуването за нов председател на парламента.

30-мата задържани политици са част от консервативната македонската партия ВМРО-ДПМНЕ, заявиха от министерството на вътрешните работи. Обвиненията, които са им повдигнати, са за „терористична заплаха и заплаха за вътрешния ред и сигурност“. Ако се докаже, че са виновни ги очакват до 25 години затвор.

Според Елизабет Недановска, следовател на прокуратурата, един от обвиняемите е твърдял, че иска да убие Зоран Заев, настоящият министър-председател, който е бил лидер на опозицията в Македония, към онзи момент.

„По време на бунта един от обвиняемите е държал на прицел с огнестрелно оръжие г-н Заев, но не е стрелял, защото е имало хора между тях,“ казва Недановска.

Главният прокурор Любомир Йовски съобщи, някой от обвиняемите са „разположили експлозиви в два от офисите“ в парламента, но не са успели да ги активират.

Атаката над парламента беше силно критикувана от международната общност, включително и от ЕС.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *