Refan-728×90-July-2019
Refan-728×90-July-2019
Refan-728×90-July-2019

30 отбора се впуснаха в стрийт баскетбол на площада в Кюстендил в памет на внезапно починалия спортист Цветослав Райчев

30 отбора от София, Благоевград, Крупник, Кюстендил, представители на  Сърбия и Македония се включиха в първия турнир по стрийт баскетбол на площада  в Кюстендил.  Благотворителното събитие организира фондация „ Легендарно сърце Цветослав Райчев”. Турнирът е в памет на внезапно починалия млад кюстендилец миналата година след поредната обиколка на стадион „Осогово” при индивидуална тренировка. Сърцето му спира внезапно и потопява в скръб  всички, които го познаваха. Цеци, както го наричат, е бил активен състезател по баскетбол.
Идеята на организаторите е турнирът да се превърне в традиция и да привлича все повече съмишленици.  Освен много баскетбол,  като част от ърбън събитието бяха графити, хип-хоп и R&B музика.  Лекари, специалисти в областта на кардиологията, пък  разговаряха с присъстващите за превенция на сърдечните заболявания. С цел промотиране на здравословното хранене на специални шатри се продаваха домашно направени здравословни храни и напитки, като акцент поставиха на сирийски специалитети.  
”Цвети бе млад, щастлив, много активен и на пръв поглед в прекрасно здраве. Ежедневните му натоварващи спортни занимания и липсата на симптоми успешно скриха хроничния ендокардит, който доведе до внезапно спиране на сърцето му и го отне от нас. Нашата мисия е да повишим обществената осведоменост за внезапното спиране на сърдечна дейност при младите хора в България на възраст между 19-35 години. Ние целим промотиране на здравословен начин на живот, освободен от сърдечни заболявания”, сподели съпругата на Цвети – Нора.

Отборите бяха разпределени в три възрастови групи – до 14 години, над 14 години и по-възрастни.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *