30% от неспазилите ограниченията на скоростта по пътищата са санкционирани

Едва 30% от над милион шофьори, заснети с превишена скорост, са били открити и санкционирани от пътната полиция. Това показва първият анализ за пътната обстановка, изготвен от държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“, предава Нова телевизия. Според анализа на държавната агенция липсата на ефективен контрол и фактът, че водачите масово остават ненаказани, е основна причина за големия брой инциденти на пътя. Затова до Нова година се планира насищане на пътищата у нас с камери, които ще следят не само за превишена скорост, но и за това дали сме с колан в автомобила, за липса на застраховка и за технически преглед.

Над милион нарушения са засекли камерите за превишена скорост през 2018-та. Само 300 000 от шофьорите са били наказани.  „Не може да бъде установен водачът, съответно няма връчване на фиша, съответно, след като не е връчен фишът, той остава в правния мир като невръчен”, обясни   Милен Марков от Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“.

Пътните експерти са съгласни. „Събираемостта е под 50%, каквото и да правим, каквито и усилия да правим, законът за административните нарушения и наказания е от 1969 година”, заяви Богдан Милчев от Институт за пътна безопасност.

За да започнат ефективно да се налагат санкции, от агенцията вече са задействали процедура по закупуване на камери.  „За по-добро засичане и установяване на шофьорите, не само на собствениците.  Технически средства за контрол не само на скоростта, но и на други нарушения като например поставянето на предпазни колани, използването на телефон, преминаването на червено”, допълни Марков.

Планира се и оборудването на патрулките с ПОС терминали, за да могат водачите да плащат веднага глобите си. Такива устройства ще има и в държавните учреждения. „Идеята е, когато някой отиде в някоя община или някоя друга държавна служба и иска да му бъде направена някаква услуга, тези служби да имат онлайн връзка с МВР, по-конкретно Пътна полиция и съответно да могат да получат тази услуга , след като са си заплатили издадените наказателни постановления”, обясни още Милен Марков.

Предстои неприятна изненада на границата и за чужденците, които нарушават правилата у нас. Те няма да могат да напускат страната без да са си платили санкциите. Според анализа местата с концентрация на пътно-транспортни произшествия у нас са 77. Сред тях е и този път край Драгичево.  Маркировката и пътните знаци на всеки един от тях вече се освежават и подновяват от Агенция „Пътна инфраструктура“. А шофьорите са обединени около тезата, че не липсата на контрол, а поведението на водачите е причина за войната на пътя.

В помощ на водачите, от агенцията изготвят интерактивна карта, която ще ги насочва къде има инцидент или движението е затруднено. Тя ще може да се следи онлайн.  Патрулките на пътните полицаи ще бъдат оборудвани и с всичко необходимо за спешна помощ, защото според анализа те много често са на мястото на катастрофата преди линейката.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *